Читај ми!

Државни удар у Мјанмару, војска преузела власт на годину дана

Након што је ухапсила председницу највеће странке у Мјанмару Аунг Сан Су Ћи и још неколико државних функционера, војска Мјанмара је објавила да је преузела власт на годину дана, због, како је наведено, изборне преваре. У земљи је проглашено ванредно стање. Потез војних власти наишао на осуду широм света. Су Ћи позива грађане да изађу на протесте.

Војска Мјанмара је, након што је ухапсила председницу највеће странке Аунг Сан Су Ћи и друге функционере, преузела власт у држави и прогласила ванредно стање.

Из војске је саопштено да су функционере привели као одговор на "изборну превару", као и да је власт преузео врховни командант Мин Аунг Хлаинг, пренео је Ројтерс саопштење емитовано на војној телевизији.

Генерали су извршили државни удар неколико сати пре првог заседања парламента, које је било заказано за данас, у којем је НЛД, странка коју предводи Аунг Сан Су Ћи, освојила већину на изборима 8. новембра.

Портпарол НЛД-а Мјо Нјунт рекао је за Ројтерс да су Сун Ћи, председник државе Вин Мјинт и други функционери партије "одведени" рано јутрос.

"Желим да кажем нашем народу да не одговарају брзоплето и желим да делују у складу са законом", рекао је Нјунт и додао да очекује да ће и он бити ухапшен. Ројтерс наводи како након тога нису могли да ступе у контакт са њим.

Интернет и телефонске везе у прекиду, грађани праве залихе 

Телефонске везе у престоници Нејпјиду и највећем граду Јангону нису биле доступне, а емитовање је обуставила и државна телевизија. Затворене су и банке.

На пијацама у Јангону су примећене гужве, пошто људи праве залихе хране, а велики број људи нашао се и код банкомата како би повукли готовину са својих рачуна.

Војска је заузела градску кућу у Јангону, који се сматра упориштем НЛД-а, а отежано функционишу и интернет и телефонске линије.

Хапшење функционера највеће партије догодило се након пораста тензија између цивилне власти и војске, што је повећало страх од државног удара након одржавања избора.

Странка коју предводи Аунг Сан Су Ћи освојила је 83 одсто гласова на другим изборима у Мјанмару, откако је војна хунта одлучила да дели власт са цивилном управом 2011. године.

УН позива на поштовање воље народа Мјанмара 

Потез војних власти осудили су бројни светски лидери.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес је осудио хапшење Су Ћи и других функционера и позвао војне власти да поштују вољу народа Мјанмара. 

Из Беле куће је саопштено да је председник САД Џозеф Бајден обавештен о догађајима у Мјанмару, а државни секретар Ентони Блинкен је позвао на ослобађање ухапшених функционера.

"Сједињене Државе подржавају народ Бурме у њиховим жељама за демократијом, слободом, миром и развојем. Војска мора да повуче своје одлуке одмах", рекао је Блинкен, користећи некадашње име Мјанмара. 

Влада Аустралије је саопштила да је "веома забринута због тога што је војска Мјанмара још једном преузела власт". Из Јапана је саопштено да прате ситуацију, док је министарство спољних послова Индије саопштило да је забринуто због дешавања у Мјанмару. 

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво