Читај ми!

Policija u Mjanmaru na demonstrante ispaljuje suzavac i gumene metke

Policija u Mjanmaru je u više navrata koristila suzavac i gumene metke protiv demonstranata koji protestuju protiv prošlomesečnog vojnog puča. Demonstranti se, uprkos suzavcu, grupišu i pokušavaju da se odbrane barikadama dok se sukobi sa snagama bezbednosti iz dana u dan pojačavaju.

Vlasti Mjanmara proteklih dana pojačali su upotrebu sile protiv demonstranata koristeći suzavac i gumene metke uz masovna hapšenja učesnika u protestima.

Ujedinjene nacije saopštile su da veruju da je u nedelju najmanje 18 ljudi ubijeno od strane  snaga bezbednosti. Ministri spoljnih poslova zemalja jugoistočne Azije sastali su se kako bi razgovarali o sve nestabilnijoj krizi u Mjanmaru.

Uprkos represivnim merama, demonstranti su nastavili da se okupljaju na ulicama uz korišćenje zaštitne opreme poput kaciga i improvizovanih štitova.

Demonstranti koriste motke od bambusa kako bi formirali barikade. Uglavnom mladi demonstranti svaki put kada policija ispali suzavac beže, ali se i vraćaju na improvizovane  barikade čim opasnost prođe.

Društvene mreže pune su snimaka haotičnog dešavanja na ulicama najvećih mjanmarskih gradova.

Jangon, Davei i Mandalej su na spisku gradova u kojima su navodno snage bezbednosti koristile pravu municiju u obračunu sa demonstrantima.

Mnogi strahuju da će upotreba sile od strane snaga bezbednosti izazvati nasilnu reakciju – do sada u velikoj meri nenasilnih – demonstranata, kako bi ih diskreditovala i opravdala još oštriju akciju. Snage bezbednosti kontroliše vojna hunta koja je izvršila puč.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво