Читај ми!

На протестима у Мјанмару убијено 18 особа, више десетина рањених

Полиција у Мјанмару отворила је ватру на демонстранте и убила њих 18, а ранила више од 30 особа које су протестовале против пуча који извршила војна хунта и хапшења легално изабране премијерке Аунг Сан Су Ћи, саопштили су медицински извори.

Полиција је отворила ватру на демонстранте у граду Давеју, убила једног демонстранта и ранила неколицину других, изјавио је за Ројтерс политичар Кјав Мин Хтике, а ову информацију потврдили су и локални медији.

Полицајци су пуцали на демонстранте и у Јангону, где је један човек примљен у болницу са тешком повредом грудног коша, а нешто касније је преминуо, пренели су локални медији.

Погинулих је било и у граду Мандалају.

Као и претходних дана, полиција је и данас користила водене топове, сузавац и пуцала из ватреног оружја, иако је лидер хунте генерал Мин Аунг Хлаинг изјавио да снаге реда примењују "минималну силу" против демонстраната.

У Мјанмару влада хаос већ месец дана, откако је војска извршила државни удар и притворила изабрану председницу владе Аунг Сан Су Ћи и бројне друге политичаре, њене страначке колеге, због наводне изборне преваре у новембру.

Неке западне земље увеле су војној хунти ограничене санкције и осудиле пуч који је извела војна хунта.

По свему судећи хунта је одлучна да применом силе задржи власт и одупре се масовним протестима, као и грађанској непослушности која се одражава и на рад државних служби, локалне администрације, медија, здравственог и образовног система.  

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво