Čitaj mi!

Kako Mosad preko popularnih serija "peca" nove regrute

Posle decenija provedenih u senci kolega iz drugih zemalja, izraelska obaveštajna agencija Mosad sve češće dobija medijski prostor, kako u svakodnevnim vestima, tako i u popularnim serijama i filmovima.

U stvarnom životu, detalji operacija pripisanih izraelskoj obaveštajnoj agenciji Mosad prisutniju su u javnosti nego ikada ranije, uključujuči krađu tajnih dokumenata o iranskom nuklearnom programu, ubistvo Abdulaha Ahmeda Abdulaha, drugog čoveka Al Kaide, u Teheranu, kao i nedavni atentat na iranskog nuklearnog naučnika.

Na ekranu, hit serije poput Eplove "Teheran", Netfliskove "The Spy" i "False Flag" sa striming platforme Hulu, predstavile su Mosad kao hladnu, nemilosrdnu i efikasnu mašineriju.

Daleko od toga da agenciji smeta popularnost, tvrde bivši agenti, jer Mosadu trebaju regruti.

Da bi dobio visokokvalifikovane kadrove i zaposlio najbolje i najtalentovanije mlade ljude sposobne da se snađu na svetskim sajber bojnim poljima, Mosad se takmiči sa veoma razvijenim izraelskim privatnim tehnološkim sektorom koji nudi sjajno plaćena radna mesta.

Čak i vojni veterani koji su svoje karijere gradili u Mosadu često napuštaju službu, zapošljavaju se u startap kompanijama ili osnivaju sopstvene.

Kao odgovor na to, Josi Koen, šef Mosada od 2016. godine i bliski saradnik premijera Benjamina Netanjahua, krenuo je u veliku akciju zapošljavanja i povećao budžet agencije.

"Odjednom se zatičem da radim stvari koje ste možda videli samo u filmovima"

Mosadova kampanja regrutacije podrazumeva pojačano prisustvo na društvenim mrežama kao i proračunato širenje glasina o navodnim uspesima i podvizima agencije.

Bivši agenti kažu da agencija prećutno navija da popularne serije i filmovi urade za Mosad isto što je legendarni "Top gan" uradio za Američku ratnu mornaricu - učine da život u organizaciji ponovo izgleda kul.

"Misije Mosada koje su izložene javnosti čuvaju naše nasleđe i omogućavaju ljudima da osećaju ponos i razmišljaju o sledećoj generaciji. Treba nam više agenata", kaže Avner Avraham koji je 28 godina bio oficir Mosada, a sada radi za konsultantsku firmu koju angažuju i holivudski studiji.

Novi Mosadov internet sajt, u čijem dizajniranju je Avraham učestvovao, takođe podstiče regrutaciju mladih. Na njegovoj početnoj stranici nalazi se i citat: "Odjednom se zatičem da radim stvari koje ste možda videli samo u filmovima."

Avraham se seća da su on i njegove kolege u potrazi za ispiraciom gledali filmove o Džejmsu Bondu.

Reputacija agencije nazire se već iz filma "Minhen" Stivena Spilberga, snimljenog 2005. godine, a čiji je glavni junak bivši agent Mosada poslat da se osveti palestinskim teroristima za ubistvo 11 izraelskih sportista na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine.

U "Minhenu" i sličnim filmovima inspirisanim agentima Mosada, česta tema je i psihološki danak koji brutalnost posla uzima.

Izrael postao značajan izvoznik serija i filmova

Ekranizacija Mosadovih poduhvata, ali i slične ratne drame pomogle su Izraelu da postane značajan izvoznik filmova i televizijskih serija.

Trend je započet 2010. godine sa serijom "Hautfim" koja prikazuje povratak kući trojice Izraelaca koji su bili zatočeni u Libanu, a na kojoj je bazirana i američka serija "Homeland".

Potom je Netfliks 2016. godine kupio seriju "Fauda", izmišljenu priču o izraelskoj antiterorističkoj jedinici koja deluje na okupiranoj Zapadnoj obali.

Poznati engleski glumac Saša Baron Koen je igrao u seriji "The Spy" koja prati legendarnog agenta Mosada čije je nepokolebljivo čuvanje obaveštajnih podataka pomoglo Izraelu da ostvari brzu pobedu u ratu 1967. godine, a koji je bio mučen i zatim javno obešen na trgu u Damasku.

U martu je Uma Turman objavila da će glumiti u američkom rimejku izraelske serije "False Flag" čija se priča zasniva na atentatu vojnog zapovednika Hamasa koji se dogodio 2010. godine u Dubaiju, a za koji je optužen Izrael.

Najnovija i najaktuelnija je serija "Teheran" koja prati mladu ženu, hakera Mosada na tajnom zadatku u iranskoj prestonici. Serija je emitovana u Izraelu, a dostupna je na Eplovoj striming platformi.

Svako ima prijatelja ili ujaka u Mosadu

Neki agenti ipak smatraju da bi eksponiranost Mosada u javnosti i melodramatični prikazi akcija mogli da otežaju posao pravim agentima.

Zabrinuti su i zbog sve veće otvorenosti agencije prema javnosti i pričama o agentima koje se sve češće mogu čuti.

"U moje vreme niko nije pričao o bilo čemu, ni sa novinarima ni sa bilo kim drugim", kaže jedan od bivšig agenata. 

Zvanično, u izraelskoj službi važi pravilo da nema pričanja o tajnim operacijama, ali je u Izraelu popularna i pošalica da svako ima prijatelja ili ujaka u Mosadu.