Читај ми!

Ирански научник убијен даљински управљаним митраљезом

Ирански нуклеарни научник Мохсен Фехризад убијен је митраљезом којим је даљински управљано из возила, јавила је полузванична новинска агенција "Фарс".

Ирански званичници окривљују Израел за убиство Фехризада и обећавају освету. Међутим, постоје различите верзије о томе како се напад на главног иранског нуклеарног научника одиграо.

Према извештају агенције Фарс, Фехризад је путовао са женом у непробојном аутомобилу. Уз њега су ишла три возила у којима су били припадници безбедносних служби.

У једном тренутку, научник је чуо пуцањ и одбијање метака о непробојни аутомобил, те је изашао да види шта се дешава.

Чим је напустио аутомобил, отворена је ватра из митрљеза којим је даљински управљано из аутомобила "нисан" који је био паркиран на удаљености од око 150 метара.

Фехризад је погођен најмање три пута, јавила је агенција Фарс. Један од телохранитеља је такође погођен. После пуцњаве, "нисан" је експлодирао. Напад је трајао око три минута.

Си-Ен-Ен, који је пренео вест, истиче да не може да потврди верзију догађаја коју је навела агенција Фарс.

Други извештаји 

Иранска студентска новинска агенција (ИСНА) такође је јавила да је на Фехризадов аутомобил отворена ватра, после чега је дошло до нове пуцњаве и експлозије. Они су цитирали иранског министра одбране.

"Према извештајима чланова Фехризадовог обезбеђења, његов аутомобил је прво био на удару ватре, након чега је отворена ватра и из аутомобила у близини", навео је. 

Иранска државна телевизија је, међутим, јавила да је прво дошло до експлозије, а да су онда нападачи запуцали.

Иран је и раније оптуживао Израел за убиство неколико иранских нуклеарних научника, почев од 2010. године.

После убиства нуклеарног научника, Иранци се суочавају са новим осећајем рањивости и мучном расправом о томе како одговорити у деликатном тренутку.

Ројтерс додаје да су ирански званичници свесни политичких и војних последица уколико нападну Израел, а такође би такав акт закомпликовао напор изабраног председника САД Џоа Бајдена да, када буде преузео функцију 20. јануара, побољша односе са Ираном.

Западне обавештајне агенције виделе су Фехризада као водећег стручњака у тајном иранском нуклеарном програму. Дипломате су га често називале "оцем иранске бомбе".

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво