Читај ми!

Израелци ликвидирали једног од команданата Ал Каиде, Иран демантовао

Припадници израелских служби безбедности ликвидирали су у августу, у Ирану и по налогу САД, другог по рангу команданта Ал Каиде Абдулаха Ахмеда Абдулаха. Иран демантовао ликвидацију. Ал Каида није објавила његову смрт, ирански званичници су то заташкали и ниједна влада није јавно преузела одговорност.

У извештају Њујорк тајмса се наводи да је Абдулах, познат по ратном имену Абу Мухамад ел Масри, ликвидиран у Техерану.

Пре више од два месеца Масрију су пришла два непозната лица на мотоциклу и ликвидирала га.

Убиство Масрија, за којег се се сматрало да је вероватни наследник садашњег лидера Ал Каиде Ајмана ел Завахирија, до сада је било у тајности, наводи лист.

Није било јасно какву су улогу Сједињене Државе имале, ако су је имале, у убиству милитанта рођеног у Египту, преноси Њујорк тајмс. Америчке власти годинама прате Масрија и друге оперативце Ал Каиде у Ирану, наводи се у извештају.

Ал Каида није објавила његову смрт, ирански званичници су то заташкали и ниједна влада није јавно преузела одговорност.

Амерички званичник, разговарајући са агенцијом Ројтерс под условом анонимности, одбио је да потврди било какве детаље те приче или да каже да ли је било умешаности САД. Савет за националну безбедност Беле куће није одмах одговорио на захтев за коментар.

Масри, један од оснивача Ал Каиде, убијен је заједно са ћерком, удовицом сина бившег шефа Ал Каиде Осаме бин Ладена, Хамзе бин Ладена, известио је Њујорк тајмс. Дуго је био на листи најтраженијих терориста ФБИ-ја.

У Сједињеним Државама је био оптужен за злочине повезане са бомбашким нападима на америчке амбасаде у Кенији и Танзанији, у којима је убијено 224 људи, а стотине рањено. ФБИ је понудио награду од десет милиона долара за информације које су довеле до његовог хватања, а његова слика и даље је била на листи најтраженијих терориста.

Осама бин Ладен организовао је 11. септембра 2001. године нападе на Сједињене Државе и убијен у америчкој рацији у Пакистану 2011. године.

Масри је био у "иранском притвору" од 2003. године, али је од 2015. живео слободно у луксузном предграђу Техерана, рекао је за Њујорк тајмс неименовани амерички обавештајни званичник.

Амерички званичници за борбу против тероризма верују да их је Иран, такође амерички непријатељ, можда пустио да живе тамо да би водили операције против америчких циљева, преноси лист.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи