Čitaj mi!

Kraj rata u Nagorno-Karabahu – saopštili Jerevan, Baku i Kremlj

Premijer Jermenije, predsednik Azerbejdžana i predsednik Rusije potpisali su sporazum kojim se okončava rat koji na teritoriji Nagorno-Karabaha besni od 27. septembra, javlja Rojters.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan je na Fejsbuku napisao da će rat u Nagorno-Karabahu, teritoriji koja je formalno u sastavu Azerbejdžana ali pod kontrolom Jermenije, stati u jedan sat posle ponoći, prenosi Armenpres.

"Odluku sam doneo posle duboke analize vojne situacije i procene pojedinaca koji najbolje razumeju tu situaciju, takođe na osnovu uverenja da je u postojećoj situaciji ovo najbolji mogući ishod. O svemu ovome ću se obratiti naciji u narednim danima", napisao je Pašinjan na Fejsbuku, javlja jermenska agencija Armenpres.

Poručio je građanima, između ostalog, da ovo nije pobeda, ali da "poraza nema sve dok sebe ne smatrate poraženim".

"Nikada nećemo sebe smatrati poraženima i ovo mora postati polazna tačka našeg nacionalnog jedinstva, doba preporoda", istakao je premijer Jermenije.

Informaciju o potpisivanju sporazuma između Jermenije, Rusije i Azerbejdžana oko regiona Nagorno-Karabaha potvrdio je i portparol Kremlja i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev. 

Arajik Artjunjan, lider Nagorno-Karabaha, napisao je na Fejsbuku da će sporazum omogućiti kraj rata što je pre moguće.

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da će, prema sporazumu, ruski mirovnjaci biti raspoređeni duž linije fronta u Nagorno-Karabahu kako bi zaustavili vojni konflikt Jermenije i Azerbejdžana.

Rekao je da se nada da će sporazum omogućiti uspostavljanje neophodnih uslova za postizanje sveobuhvatne krajnje odluke o krizi u Nagorno-Karabahu.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je 27. septembra, kada je došlo do sukoba na liniji razgraničenja Jermenije i Azerbejdžana.

Koreni sukoba Jermenije i Azerbejdžana oko Nagorno-Karabaha sežu gotovo 100 godina unazad kada su sovjetske vlasti odlučile da se ta sporna oblast priključi tadašnjoj SSR Azerbejdžanu. Oblast je formalno u okviru teritorije Azerbejdžana, ali su Jermeni većinski narod i imaju kontrolu nad tom oblašću.