Читај ми!

Vašington vratio Iranu sve sankcije, ostaje i embargo na oružje

Iranu su vraćene sve sankcije UN, a embargo na konvencionalno oružje koji je uveden toj zemlji neće prestati da važi sredinom oktobra, saopštila je administracija američkog predsednika Donalda Trampa. Savet bezbednosti UN, međutim, tvrdi da je taj potez Vašingtona uzaludan.

Administracija Donalda Trampa objavila je da su Iranu vraćene sve sankcije UN, kao i da embargo na konvencionalno oružje koji je uveden toj zemlji neće prestati da važi sredinom oktobra.

"Ponovno uvođenje sankcija je korak napred ka međunarodnom miru i bezbednosti", navodi se u saopštenju američkog državnog sekretara Majka Pompea.

Dodaje se da će u narednim danima SAD najaviti niz dodatnih mera kako bi osnažile implementaciju sankcija UN i učinile njihove prekršioce odgovornim.

Međutim, kako prenosi Rojters, članice Saveta bezbednosti UN, uključujući i dugogodišnje saveznike SAD, tvrde da je ovaj potez Vašingtona uzaludan, dok diplomate smatraju da bi mali broj država mogao da se odluči na to da Iranu ponovo uvede sankcije.

Savet bezbednosti UN uveo je Iranu sankcije na naoružanje 2007. godine. One bi trebalo da budu ukinute 18. oktobra, kako je predviđeno nuklearnim sporazumom između Irana, Rusije, Kine, Nemačke, Velike Britanije i SAD postignutim 2015. godine.

Tramp je 2018. godine SAD jednostrano povukao iz sporazuma, nazivajući ga "najgorim sporazumom ikada".

SAD su prošlog meseca pokušale da produže sankcije UN Iranu, ali bez uspeha.

Preostale potpisnice tvrde da su posvećene očuvanju sporazuma.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво