SAD zvanično podnele zahtev da UN vrate sankcije Iranu

Sjedinjene Američke Države zvanično su večeras podnele zahtev Ujedinjenim nacijama da ponovo uvedu sankcije Iranu koje su suspendovane na osnovu nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Protiv uvođenja sankcija Rusija, Velika Britanija, Nemačka i Francuska.

U pismu koje je Vašington uputio Savetu bezbednosti UN navodi se da se Iran navodno ne pridržava tog sporazuma, prenosi Rojters.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo izjavio je da će Sjedinjene Države učiniti sve da UN ponovo uvedu sankcije Iranu ako su prekršene.

Pompeo je rekao novinarima u Ujedinjenim nacijama da bi bila "ogromna greška" ne produžiti embargo na oružje Iranu i dodao da SAD nikada neće dozvoliti da Iran slobodno kupuje i prodaje konvencionalno oružje poput tenkova. 

Rusija je plan Sjedinjenih Država da Ujedinjene nacije ponovo uvedu sankcije Iranu odbacila kao "nepostojeći" i zatražila održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Iranu.

Moskva zahteva održavanje javne virtuelne sednice "u vezi sa današnjim razvojem situacije", navodi se u pismu ruske misije pri UN.

Tvrdi da bi SAD mogle da pokrenu pitanje ponovnog uvođenja sankcije Iranu od strane UN samo u slučaju da nisu istupile iz iranskog nukearnog sporazuma, što je američki predsednik Donald Tramp učinio 2018. godine.

Takvu tvrdnju izneo je i ministar spoljnih poslova Irana i pozvao članice Saveta bezbednosti da odbace ovaj potez Vašingtona.

Velika Britanija, Francuska i Nemačka su navele da ne mogu da podrže zahtev SAD jer je to nespojivo sa naporima da se postigne dogovor sa Iranom.

"Da bismo sačuvali sporazum, pozivamo Iran da preinači sve odluke koje nisu u skladu sa obavezama iz nuklearnog sporazuma i bez odlaganja ih u potpunosti usaglasi", saopštile su tri države u zajedničkom saopštenju.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво