Савет безбедности одбацио захтев САД за поновним увођењем санкција Ирану

Председавајући Савета безбедности УН одбацио је захтев администрације председника САД Доналда Трампа да се поново уведу санкције Ирану након што су укинуте 2015. године у оквиру нуклеарног споразума.

Диан Трансјах Дјани, амбасадор у УН из Индонезије, који овог месеца председава ротирајућим председништвом Савета, најавио је одбацивање санкција као одговор о том питању које су поставиле Русија и Кина, преноси The Hill

"Јасно ми је да постоји једна чланица која има одређени став по том питању, док значајан број чланица има другачије ставове", рекао је Дјани током виртуелног састанка Савета безбедности о Блиском Истоку.

Како је истакао, према његовом мишљењу "у савету нема консензуса"

"Дакле, председник није у могућности да предузме даље кораке", навео је Дјани.

Сједињене Америчке Државе званично су 20. августа поднеле захтев Уједињеним нацијама да поново уведу санкције Ирану које су суспендоване на основу нуклеарног споразума из 2015. године. Против увођења санкција биле су Русија, Велика Британија, Немачка и Француска.

Дан након подношења захтева САД, у писму Савету безбедности Уједињених нација, ирански министар спољних послова Мохамед Џавад Зариф навео је да САД немају право да захтевају поновно успостављање санкција УН против Ирана, уведених због нуклеарног програма те земље.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво