Huan Karlos – od Frankovog naslednika koji je vratio demokratiju do bivšeg kralja u bekstvu

Bivši španski kralj Huan Karlos Prvi je poslednjih dana u centru pažnje zbog istrage koja je pokrenuta protiv njega. Osim toga što je bio prvi kralj Španije posle Frankove vladavine, stekao je veliko poverenje naroda nakon ponovnog uvođenja demokratije u Španiju, koje je izgubio zbog brojnih afera koje su dovele do njegove abdikacije 2014. godine.

Rođen u egzilu

Huan Karlos od Burbona i Burbona rođen je u 5. januara 1938. godine u Rimu, pošto je kraljevska porodica proterana po proglašenju Druge španske republike 1931. godine. Rođen je kao drugo od četvoro dece princa Huana od Burbona.

Sumnjiva smrt brata

Mlađi brat Huana Karlosa, princ Alfonso, preminuo je 1956. godine pošto je pogođen hicem iz pištolja u glavu.

Pošto su u sobi bili prisutni samo Alfonso i Huan Karlos, nije potvrđeno kako je mladi princ poginuo, a nagađa se da je Huan Karlos uperio pištolj u Alfonsa i povukao obarač, ne znajući da je pištolj napunjen.

Frankov naslednik

Huan Karlos je u julu 1969. godine imenovan za princa Španije i Frankovog naslednika, uprkos tome što je prestolonaslednik zvanično bio njegov otac princ Huan, grof Barselone.

Do Frankove smrti, Huan Karlos je javno podržavao režim i redovno se pojavljivao u Frankovom društvu, kako na državnim večerama, tako i na vojnim paradama.

Povratak demokratije

Fransisko Franko je umro 20. novembra 1975. godine, a dva dana kasnije, Huan Karlos Prvi proglašen je za kralja Španije. Uprkos tome što se zakleo Franku na vernost, Huan Karlos je raspisao demokratske izbore, a novoizabrana vlada je 1978. godine donela demokratski ustav.

Dodatno poverenje naroda, ali i vojske, stekao je nakon pokušaja državnog udara 23. februara 1981, tokom kojeg je vojnike koji su upali u parlament pozvao da odustanu i vrate se u kasarne.

Prepuštanje prestola princu Felipeu

Nakon brojnih kritika javnosti zbog lova na slonove u Bocvani i finansijskog skandala u koji je bila umešana njegova ćerka Kristina, Huan Karlos je u junu 2014. odlučio da abdicira i prepusti presto Felipeu, princu Asturije.

Novi kralj je krunisan 19. juna kao Felipe Šesti, a Huan Karlos je postao prvi kralj koji je dobrovoljno abdicirao još otkako je to učinio Karlos Četvrti 1808. godine.

Povlačenje iz Španije zbog optužbi za korupciju

Huan Karlos je kralja Felipea u ponedeljak obavestio da će napustiti tu zemlju i da odlazi da živi u nekoj drugoj državi, nakon što su se proteklih nedelja protiv njega pojavile optužbe za korupciju. 

Mediji su preneli da će Huan Karlos boraviti u rezidenciji u Dominikanskoj Republici, a juče je otkriveno da je bivši kralj odseo u luksuznom hotelu u Abu Dabiju.

Želeći da se distancira od bivšeg kralja Huana Karlosa, koji je pogođen brojnim skandalima zbog raskošnog načina života, španski monarh Felipe Šesti odlučio je da se sredinom marta odrekne nasledstva svog oca.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво