Читај ми!

Филип VI нови краљ Шпаније

Нови краљ Шпаније од поноћи је Филип VI, 46-годишњи син Хуана Карлоса који је јуче потписао акт о абдикацији и тако окончао скоро четири деценије свог боравка на трону. Филип VI је пред парламентом положио заклетву, са руком положеном на устав земље.

Због церемоније крунисања Филипа VI - улице су окићене са 16.000 цветова, већи део центра града је у црвено-жутој боји шпанске заставе, које висе са градске скупштине, балкона, уличних светиљки а 100.000 заставица је подељено грађанима.

Ангажовано је око 7.000 полицајаца, преноси АФП.

После полагања заклетве, посланици су новог шпанског краља поздравили громогласним аплаузом, а краљ је пољубио у образ своју супругу, краљицу Летицију, пренела је агенција АФП.

"Заклињем се да ћу верно испуњавати своје дужности, чувати и осигурати очување устава и закона и да ћу поштовати права грађана и региона", рекао је нови краљ, одевен у војну униформу са краљевском лентом.

Филип, који је дипломирао дипломатију на Универзитету Џорџтаун у Вашингтону, популаран је међу Шпанцима и не прате га скандали.

Многи Шпанци очекују много више од углађености и гламура новог краља, плавооког, скоро два метра високог Фелипеа, иако је његова улога као шефа државе углавном симболична.

Његова супруга а од данас шпанска краљица је бивша ТВ водитељка Летисија (41), с којом има две ћерке, седмогодишњу Софију и осмогодишњу Леонор.

Нови монарх се суочава с бројним очекивањима да ће моћи да помогне у решавању једног од највећих политичких проблема Шпаније - растућег покрета за независност Каталоније.

Бивши краљ Хуан Карлос (76), који је повео Шпанију у демократију после периода Франкове диктатуре седамдесетих година, али је име касније укаљао скандалима, на јучерашњој поподневној церемонији у Краљевској палати у Мадриду, пред 150 гостију, ставио је свој потпис на акт о абдикацији, коју је ратификовао премијер Мариано Рахој.

Хуан Карлос одлучио је да абдицира из личних разлога, пошто му се погоршало здравље после више операција претходних година, навео је премијер Рахој.

Некада врло популарни Хуан Карлос изгубио је подршку јавности последњих година због корупцијских скандала и гафова. Његова ћерка, принцеза Кристина, и њен супруг Инаки Урдангарин су под истрагом због корупције.

Једна анкета рађена после најаве абдикације Хуана Карлоса 2. јуна, показала је да 76,9 одсто испитаника има добро или веома добро мишљење о принцу Филипу.

Да ли ће тако и остати показаће начин на који ће, у оквиру својих овлашћења, покушати да одговори на незадовољство народа због високе стопе незапослености од 26 одсто и настојања каталонских власти да организују референдум о независности 9. новембра

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво