Шпански краљ се одрекао очевог наследства

Желећи да се дистанцира од бившег краља Хуана Карлоса, који је погођен бројним скандалима због раскошног начина живота, шпански монарх Фелипе VI одлучио је да се одрекне наследства од свог оца.

Краљевска палата је у званичном саопштењу навела да Хуан Карлос, који је абдицирао 2014. године, неће више добијати годишњу апанажу од 194.000 евра.

Бивши шпански монарх, који је владао 39 година, на мети је бројних критика због свог раскошног живота.

Осим тога, против осамдесетдвогодишњег Хуана Карлоса Швајцарска води финансијски истражни поступак, јер су медији недавно писали о томе да је примио 100 милиона долара од Саудијске Арабије преко офшор рачуна.

Бивши краљ до сада није коментарисао оптужбе.

Кључни играч у трансформацији Шпаније

Хуан Карлос дошао је на трон 1975. године по смрти генерала Франциска Франка, који је као диктатор владао Шпанијом 36 година, након што су његове снаге однеле победу у Шпанском грађанском рату.

Убрзо је покренуо реформе и устоличио систем парламентарне монархије, упркос противљењу Франкове струје која је желела наставак десничарског система власти.

Како је време пролазило, а власт прешла у руке државних институција, краљ се дистанцирао од полуга власти и постао споредна политичка личност.

Многи сматрају да је он био кључни играч и у стабилизацији унутрашњих политичких прилика и човек који је смирио регионе попут Каталоније и Баскије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи