Vašington naredio Pekingu da zatvori konzulat u Hjustonu

Sjedinjene Američke Države naredile su Kini da do petka zatvori konzulat u Hjustonu u Teksasu. Stejt department tvrdi da Kina, navodno, krade podatke iz američkih laboratorija za istraživanje vakcine protiv Kovida 19.

Tokom noći, u dvorištu konzulata osoblje je spaljivalo velike količine dokumenata, a vatra je bila tolika da su morali da intervenišu vatrogasci. Kina odluku Amerike naziva drskom i neosnovanom.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin ocenio je potez američkih vlasti kao provokaciju kojom se krši međunarodno pravo, osnovne norme međunarodnih odnosa, ali i povelje konzularnog sporazuma između dve zemlje. 

"Amerika namerno sabotira naše odnose, što je nerazumno. Najoštrije osuđujemo ovaj potez i pozivamo Ameriku da povuče pogrešnu odluku, ili će Kina uzvratiti istom merom", upozorio je Vang.

Vlasti SAD podigle su u utorak optužnicu protiv dvojice kineskih državljana zbog navodnog hakovanja snabdevača SAD oružjem, naučnika koji se bave kovidom 19 i raznih kompanija širom sveta.

недеља, 16. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије