Novi izveštaj iz žarišta sukoba: Turska bacila kanistere sa suzavcem

Više od 10.000 migranata pokušava iz Turske da pređe u Grčku na putu ka Evropi. Nakon mirnog jutra, situacija na granici Grčke i Turske postaje sve napetija.

Već danima su podignute tenzije na grčko-turskoj granici, gde se nalaze migranti koji pokušavaju da se domognu Evrope nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan otvorio kampove.

Nakon jučerašnjeg celodnevnog haosa, bačenog suzavca i ispaljenih ćoraka, jutro na prelazu Kastanjes počelo je mirno, a onda su krenuli neredi, javlja izveštač za RTS Vladimir Banić. 

Oko 50 kanistera suzavca doletelo je iz Turske ka delu granice gde se nalaze grčki specijalci i vojnici. 

Tokom jutra sporadično su se čuli pucnji iz ćoraka, što je način grčkih vlasti da rasteraju migrante koji pokušavaju da stupe na teritoriju Evropske unije.

Ne zna se sa sigurnošću koliko se ljudi nalazi u pograničnom prostoru dve zemlje i u gradu Jedrene, s obzirom na to da turska vojska i policija ne dozvoljavaju novinarima da tamo priđu. 

Prema poslednjim informacijama grčkih vlasti, do sada je uhapšeno 268 osoba, a sprečeno je 39.000 ilegalnih prelazaka granice.  

Evropska unija uputila je poziv migrantima da prestanu sa pokušajima da pređu u Grčku, a evropski ministri saopštili su da Turska mora da prestane da laže migrante da su im vrata Evrope otvorena.

Dve zemlje imaju hladni konflikt oko migranata, koji otopljava kada zvanična Ankara uspe da od EU izdejstvuje neka sredstva i pomoć.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара