Оштра порука из Брисела: ЕУ позвала Турску да не лаже мигранте

Турска мора да престане да лаже мигранте да су им врата Европе отворена и тек тада ће се разговарати и помоћи Анкари и другим питањима, објавила је Европска унија, јасно дајући до знања да ће свим законитим мерама штитити своје спољне границе.

То је закључено на ванредом скупу министара спољних послова земаља ЕУ, који су истовремено апеловали на Русију и Турску да поштују потписано примирје у Идлибу како би се хитно доставила помоћ избеглицама на северу Сирије.

Договорено је да ће нова донаторска конференција за Сирију бити одржана 29. и 30. јуна у Бриселу.

Иако се чланице о томе нису усугласиле, није искључена могућност да неке од њих у Савету безбедности УН затраже успостављање зоне забране летења на северу Сирије.

Хиљаде избеглица и миграната покушавају да уђу у Европску након што је Турска објавила да су њене границе са ЕУ отворене.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ поручио је Турској да је први услов заустављање људи који верују да је турско-грчка граница отворена.

"То је питање комуникације, људи морају знати истину", рекао је и додао: "Прекинимо ову игру". 

Демонстрирајући одлучност Уније и солидарност с Грчком, поручио је да ће ЕУ предузети све мере, у складу са европским и међународним правом да би заштитила интегритет својих граница.

Борељ је упозорио на велике тешкоће приликом доставе хуманитарне помоћи цивилима, жртвама сукоба између снага сиријског председника Башара ел Асада којег подржава Русија и побуњеника које помаже Турска.

"Можете само да замислимо логистичке тешкоће за допрему хране, лекова и шатора за милион људи усред планина, усред зиме, усред рата", рекао је Борељ, пренела је Хина.

"Поштовати споразум о Идлибу" 

За помоћ цивилима и смиривање напетости на грчко-турској граници биће кључно поштовање примирја које су у четвртак потписали руски и турски председник Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган.

"Очекујемо да примирје заживи на копну и у ваздуху, како би олакшали рад хуманитарцима", истакао је Борел и истакао:

"Неки споразуми нису спроведени, неки су блокирани, свака страна окривљује ону другу. Али, данас чујемо позив да је граница отворена. Молим вас немојте говорити људима да могу ићи јер то није истина".

Додао је да је то "предуслов" за разговор о спорним питањима.

На то упозорава и хрватско председништво ЕУ. "Размере хуманитарне кризе су драматичне и потребно је обезбедити приступ хуманитарној помоћи", изјавио је хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман.

ЕУ и Турска међусобно се оптужују за кршење споразума из 2016. којим су милиони избеглица и миграната задржани у Турској у замену за европску финансијску помоћ.

Анкара такође оптужује Европу да није испунила обећања о либерализацији визног режима, модернизацији царинске уније, а спорно је и турско вађење плина у приредном појасу Кипра.

Грлић Радман сматра да Турска није само Ердоган него се ради о великој земљи, кандидату за улазак у ЕУ.

"Желимо дијалог и подржати људе, али земља тренутно крши међународно право", рекао је шеф хрватске дипломатије и позвао туске власти да се врате поштовању споразума о избеглицама.

Састанак у Загребу требало је да послужи томе да ЕУ заједнички и координирано одговори на могући нови мигрантски талас, након онога из 2015. када је у Европу стигло 1,5 милиона избеглица и миграната с Блиског истока, већином из Сирије.

Неке су чланице тада пропуштале мигранте, а друге поставиле жицу на унутрашњим границама, а у готово свим државама су у међувремену ојачале популистичке и противемигрантске странке.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се