Bundestag odbio predlog Zelenih da Nemačka prihvati 5.000 migranata iz Grčke

Bundestag je velikom većinom glasova poslanika odbacio zahtev stranke Zeleni za prihvatanje 5.000 izbeglica iz osetljivih grupa sa grčkih ostrva, javljaju nemački mediji.

Za zahtev Zelenih da se iz prenaseljenih smeštaja na grčkim ostrvima u Nemačku prebaci 5.000 izbeglica, pri čemu bi se najpre radilo o maloletnicima bez pratnje, trudnicama ili ženama koje putuju same, glasalo je 117 poslanika, a 495 je bilo protiv, prenosi nemački Bild.

Predstavnici vladajuće demohrišćansko-socijaldemokratske koalicije saopštili su da sama ideja Zelenih nije loša, ali se protive "izolovanoj akciji" Nemačke bez konsultacija s partnerima u Evropskoj uniji.

"Zahtev stranke Zeleni sadrži mnogo toga što je ispravno ali on nam ne pomaže u sadašnjoj situaciji. Nužno je jedno rešenje na nivou EU", rekla je predsednica poslaničkog kluba Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD) Eva Higl.

Ona je istovremeno Zelenima prebacila da zahtev postavljaju iz "stranačko-taktičkih" razloga i upozorila na to da dogovor na nivou Evropske unije više "nije daleko".

Poslanik vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Aleksander Trom takođe je upozorio na to da bi nemačko samostalno delovanje bilo suprotno naporima za postizanje jedinstvenog sistema azila na nivou Unije.

Kako prenosi agencija EPD, 48 poslanika demohrišćana objavilo je posebnu izjavu u kojoj se zauzimaju za pomoć "najugroženijima" i za pomoć grčkim vlastima na licu mesta, ali da isto tako treba težiti zajedničkom rešenju.

Grčki ministar za migracije Notis Mitaraki saopštio je da će sve migrante koji su ilegalno došli na teritoriju Grčke od 1. marta, prebaciti u grad Ser, odakle će biti deportovani u svoje matične zemlje. 

Čelnici Evropske unije posetili su utorak kopnenu granicu Grčke i Turske i pružili punu podršku grčkim vlastima u rešavanju krize s migrantima. U pomoć šalju dodatne snage Fronteksa i 700 miliona evra. 

уторак, 18. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије