Biznismen optužen za saučesništvo u ubistvu novinarke sa Malte

Malteški biznismen Jorgen Feneč optužen je da je bio saučesnik u ubistvu malteške istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije 2017. godine.

Na saslušanju u sudu u Valeti, kojem su prisustvovali i članovi porodice ubijene novinarke, izjasnio se da nije kriv.

Jorgen Feneč je uticajna i poznata osoba na Malti. Bio je na čelu dve kompanije u ovoj zemlji, a nedavno je podneo ostavku na obe funkcije. Uhapšen je prošle nedelje kada je policija presrela njegovu jahtu.

Prošle godine je otkriveno da je Feneč vlasnik kompanije "17 Black", koja je registrovana u Dubaiju, a bila je jedna od kompanija koja se našla u aferi "Panamski papiri".

Dafne Karuana Galicija je osam meseci pre ubistva pisala o ovoj kompaniji.

Malteška istraživačka novinarka je poginula u oktobru 2017. nedaleko od svoje kuće, kada je aktivirana bomba postavljena ispod njenog automobila.

Bila je poznata po svojim blogovima, koji su bili "trn u oku" i vladi i uticajnim figurama iz podzemlja u najmanjoj državi članici EU, a privlačili su više čitalaca nego svi drugi listovi na Malti.

Istraga ubistva Karuane Galicije je srušila i vladu Malte. Premijer Džozef Muskat je juče podneo ostavku zbog pravne i političke krize koja je nastala nakon ubistva novinarke. 

broj komentara 0 pošalji komentar