Убијена најоштрија критичарка малтешког премијера

Новинарка и блогерка са Малте Дафне Каруана Галиција (53), која је оптуживала владу за корупцију, убијена је у експлозији бомбе. Портал “Политико“ ју је описао као "Викиликс жену" јер је њено деловање изазивало реаговања слична онима до каквих доводи и рад те медијске организације.

Дафне Каруана Галиција је погинула недалеко од своје куће, када је активирана бомба постављена испод њеног аутомобила, преноси АФП.

Била је позната по својим блоговима, који су били "трн у оку" и влади и утицајним фигурама из подземља у најмањој држави чланици ЕУ, а привлачили су више читалаца него сви други листови на Малти, наводи Гардијан.

Својим најновијим открићима, Каруана Галиција је упрла прстом у премијера Џозефа Муската и двојицу његових најближих сарадника, доводећи у везу оф шор компаније, с којима су њих тројица повезана, са продајом малтешких пасоша и исплатом од владе Азербејџана.

Ова новинарка, која је тврдила да није припадала ниједној политичкој странци, бавила се дугим низом тема – од прања новца уз банкарске олакшице, до веза између малтешке онлајн коцкарске индустрије и мафије.

У протекле две године се у извештајима претежно фокусирала на открића такозваних "панамских папира", односно 11,5 милиона докумената процурелих из интерне базе података четврте највеће оф шор правне фирме у свету, "Мосак Фонсека".

Раније ове године, у време када је Малта председавала ЕУ, њена открића су изазвала велику забринутост у Бриселу, наводи лондонски лист.

Локални медији јавили су да је она недавно поднела пријаву полицији о претњама које је добијала.

У свом последњем блогу, објављеном сат времена пре убиства, Каруана Галиција је поновила наводе да је Мускатов шеф кабинета био лопов, који је искористио свој утицај да се обогати, и написала да су "лопови свугде, а ситуација је очајна".

Премијер Мускат је осудио њено убиство и назвао га "варварским чином", а безбедносним службама је наредио да уложе максимум како би ухватили одговорне за убиство.

"Оно што се данас догодило неприхватљиво је на више нивоа. Данас је црни дан за нашу демократију и слободу говора", рекао је Мускат новинарима, додавши да се неће смирити док се правда не задовољи.

Представник ОЕБС-а за слободу медија Арлем Дезир изјавио је да је шокиран убиством Каруана Галиције и апеловао на малтешке власти да обаве брзу и транспарентну истрагу о том случају. Истакао је да ће пратити ток истраге.

Немачки члан Европског парламента Свен Гиголд изјавио је да је прерано рећи шта је узрок експлозије, али је изразио очекивање да ће истрага бити темељна, истакавши да "такви инциденти подсећају на Путинову Русију, а не на ЕУ, и да се такво насиље према медијима и повреде слободе говора не смеју толерисати". 

Убијена новинарка оставила је иза себе супруга и три сина.

Ниједна група нити појединац за сада нису преузели одговорност за напад на њу.

Гардијан наводи да је на Малти протеклих година било више убистава аутомобилом-бомбом и да се, иако починиоци нису идентификовани, верује да је насиље повезано са споровима између криминалних група, а да се ниједно од тих убистава не сматра политички мотивисаним.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(уторак, 17. окт 2017, 11:16) - anonymous [нерегистровани]

Kako ovo komentarisati

Nije isto kad se to desi na ratištu i kad ovako kukavički ubiju ženu, strašno je i jedno i drugo ali me iskreno čudi i to ubistvo u članici EU

(уторак, 17. окт 2017, 09:43) - anonymous [нерегистровани]

Роса

@21. vek

Добро су Вам пустили коментар....

(уторак, 17. окт 2017, 09:39) - anonymous [нерегистровани]

Laka joj zemlja bila

Korupciji i kriminalu je tesko doci na kraj zato je i ova zena borici se za istinu izgubila svoj zivot dovoljno receno da je velika korupcija u pitanju stim su se sami izdali i kad tad platice za svoje grehe.

(уторак, 17. окт 2017, 08:37) - anonymous [нерегистровани]

Malta je u EU

Mislio sam da se to samo kod nas dešava, "u zemlji bez demokratije".

(уторак, 17. окт 2017, 08:31) - anonymous [нерегистровани]

EU

Je li ta Malta clanica EU? I bas tamo nam je mesto sa takvima? Jeste onima koji zagovaraju pristupanje EU.

(уторак, 17. окт 2017, 07:57) - anonymous [нерегистровани]

Ha

Demokratija stvara iluziju slobode....

(уторак, 17. окт 2017, 07:46) - anonymous [нерегистровани]

Ajde bolan

Kao naredio istragu!Na Malti su Gorbacov i Dzorz Buš stari dogovorili raspad SSSR-a.Regan je samo odglumio predsednika SAD.Novinarka je sigurno znala mnogo vishe nego sto je objavljivala, nije u pitanju samo korupcija.

(уторак, 17. окт 2017, 04:31) - anonymous [нерегистровани]

Kukavicki i varvarski cin

Udar na demokratiju,na slobodu govora i na slobodu medija. Jadna zena i njena porodica!

(уторак, 17. окт 2017, 00:31) - anonymous [нерегистровани]

e...

ma jok bre,to samo ima u Rusiji...

(понедељак, 16. окт 2017, 22:59) - anonymous [нерегистровани]

21. vek

Da saznas ko vlada nad tobom- saznaj koga ne smes da kritikujes.