Jerusalim, u sukobima sa policijom ubijena tri Palestinca

Ministarstvo zdravlja Palestine saopštilo je da su do sada u sukobima sa izraelskom policijom, zbog bezbednosnih mera uvedenih na Hramovnoj gori, poginula tri Palestinca. Sukobi i dalje traju, navodi AP.

Palestinsko ministarstvo nije navelo identitet najnovije žrtve niti uzrok smrti, a zvaničnici iz bolnice ranije su saopštili da su u sukobima sa izraelskom policijom ubijena dva Palestinca.

Izraelska policija te informacije nije potvrdila, već je navela da istražuje slučaj.

Kako je agencija prethodno prenela, izraelska policija sukobila se danas u Jerusalimu sa Palestincima koji su, u znak protesta, organizovali muslimansku molitvu ispred velikog svetilišta na Hramovnoj gori, koje pohode i Jevreji i muslimani.

Navodi se da je policija bacala šok-bombe kako bi rasterala demonstrante okupljene u kvartu Ras el Amud u istočnom delu grada, a kamera je zabeležila scenu kada policijac šutira čoveka koji kleči na prostirci.

Izraelska policija tvrdi da su Palestinci bacali kamenje na nju nakon što se na stotine njih okupilo na molitvi.

Protest je pokrenut nakon što su izraelske vlasti postavile detektore za metal na kapiji svetilišta pošto su tu palestinski napadači prošle nedelje ubili dva izraelska policajca.

Palestinske muslimanske verske vođe tvrde da su ovi detektori pokušaj Izraela da proširi kontrolu nad svetim mestom, a Izrael odbija te tvrdnje i navodi da je svrha uređaja da spreče dalje napade.

AP navodi da su sporadični sukobi izbili i u drugim delovima Jerusalima.

Jedan od muslimanskih imama Muhamed Husein, koji je predvodio vernike u protestu na ulicama, poručio je uoči izbijanja sukoba okupljenim muslimanskim vernicima da će ovo biti dugo testiranje volje.

Palestinski predsednik Mahmud Abas zatražio je od SAD da hitno intervenišu i prisile Izrael da ukloni metalne detektore na ulazu u Hramovnu goru u Jerusalimu, izjavio je palestinski zvaničnik Nabil Abu Rdeneh.

Abas je o rastućim tenzijama u Jerusalimu razgovarao telefonom sa Džaredom Kušnerom, zetom i savetnikom američkog predsednika Donalda Trampa, preneo je AP.

Rdeneh je rekao da je Abas preneo Kušneru da je sitaucija izuzetno opasna i da bi mogla da se otrgne kontroli. 

Izraelska policija je saopštila da će detektori za metal ostati na ulazu u Hramovnu goru u Jerusalimu, ali i navela da bi policajci mogli da kontrolišu nasumično.

Izraelska policija je uhapsila uoči protesta Palestinaca najmanje deset istaknutih palestinskih aktivista u Jerusalimu, uključujući Hatema Abdela Kadera, lidera pokreta Fatah Mahmuda Abasa, saopštili su palestinski izvori.

Istovremeno, izraelska policija je saopštila da je zabranila muškarcima mlađim od 50 godina da uđu u Stari grad pred današnje redovne molitve petkom, preneo je Rojters.

U saopštenju izraelske policije navedeno je da je ženama dozvoljen ulazak bez obzira na godine.

Palestinci su se sinoć sukobili sa izraelskim bezbednosnim snagama u blizini spornog jerusalimskog svetilišta, Hramovne gore, kada su se vernici sakupili zbog molitve.

Portparolka izraelske policije Luba Samri saopštila je da su Palestinci bacali kamenje i staklene boce na policajce, nakon večernje molitve, preneo je AP.

Crveni polumesec Palestine saopštio je da je bilo najmanje dvadeset dvoje povređenih, dok je izraelska policija saopštila da nije bilo povređenih policajaca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво