Абас тражи од САД да интервенишу због детектора за метал у Јерусалиму

Палестински председник Махмуд Абас затражио је од Сједињених Америчких Држава да хитно интевенишу и присиле Израел да уклони детекторе за метал на улазу у Храмову гору у Јерусалиму, изјавио је палестински званичник Набил Абу Рденех.

Рденех је навео да је Абас о растућим тензијама у Јерусалиму разговарао телефоном са Џаредом Кушнером, зетом и саветником америчког председника Доналда Трампа, пренео је АП.

Рденех је рекао да је Абас рекао Кушнеру да је ситауција екстремно опасна и да би могла да се отргне контроли.

Израелска полиција ухапсила је најмање 10 истакнутих палестинских активиста у Јерусалиму, укључујући Хатема Абдела Кадера, лидера покрета Фатах палестинског председника Махмуда Абаса, саопштили су палестински извори.

До хапшења је дошло уочи очекиваног масовног протеста Палестинаца због одлуке Израела да уведе детекторе за метал на улазу у Храмову гору у Јерусалиму, пренео је АП.

Истовремено, израелска полиција је саопштила да је забранила мушкарцима млађим од 50 година да уђу у Стари град пред данашње редовне молитве петком, пренео је Ројтерс.

У саопштењу израелске полиције наводи се да је женама дозвољен улазак без обзира на године.

Муслимански лидери су позвали вернике да се данас моле на улицама како не би били контролисани детекторима за метал.

Палестинци су се синоћ сукобили са израелским безбедносним снагама у близини спорног јерусалимског светилишта, Храмове горе, када су се верници скупили због молитве.

Портпаролка израелске полиције Луба Самри саопштила је да су Палестинци бацали камење и стаклене боце на полицајце, након вечерње молитве, пренео је АП.

Црвени полумесец Палестине саопштио је да је било најмање 22 повређених, док је израелска полиција саопштила да није било повређених полицајаца.

Детектори су постављени након прошлонедељног напада у којем су три арапска нападача убила два полицајца, пре него што су сами упуцани и убијени на улазу у светилиште.

Израел правда детекторе за метал као неопходну меру, што је, наводе, редовна појава на светилиштима широм света.

број коментара 0 Пошаљи коментар