Ahtisariju Nobelova nagrada za mir

Bivši finski predsednik i tvorac plana na osnovu kojeg je Kosovo sredinom februara jednostrano proglasilo nezavisnost, Marti Ahtisari, dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir.

U saopštenju Komiteta za dodelu Nobelove nagrade navodi se da je nagrada dodeljena za, "višedecenijsko angažovanje i posredovanje u uspostavljanju mira i rešavanju konflikata na više kontinenata".

Tokom bogate posredničke karijere, Ahtisarija je britanska vlada imenovala za posrednika u procesu razoružanja Irske republikanske armije, IRA, a nakon demilitarizacije bio je i na čelu Inicijative za upravljanje krizama, koja se bavila održavanjem mira i razvojem problematičnih regiona.

Osim Severne Irske, bivšem finskom predsedniku se pripisuje uspeh mirovnih pregovora između Pokreta za oslobođenje Aceha i indonežanske vlade.

"U poslednjih 20 godina, bio je značajna figura u poduhvatima usmerenim ka rešavanju nekoliko ozbiljnih i trajnih konflikata. Dao je konstruktivan doprinos rešavanju konflikata u Severnoj Irskoj, centralnoj Aziji i Rogu Afrije", navodi se u objašnjenju Komiteta za dodelu Nobelove nagrade, koji je, takođe, pomenuo i Ahtisarijev doprinos na Kosovu, u Namibiji i Iraku.

Od osamdesetih godina prošlog veka, Ahtisari je bio u ulozi mirovnog posrednika u Namibiji, Severnoj Irskoj, indonežanskoj provinciji Aceh, u Aziji, Iraku i na Kosovu.

Ahtisari na Kosovu 

Ahtisari je bio specijalni izaslanik UN u pregovorima o konačnom statusu Kosova, kojim su otvorena vrata jednostranog proglašenja nezavisnosti, što je, kasnije, dovelo do blokade Saveta  Bezbednosti i spora pred Međunarodnim sudom pravde. 

Gnev srpskih vlasti zaslužio je izjavom da Srbija "snosi istorijsku odgovornost" i da su "Srbi kao nacija krivi" za zločine počinjene nad kosovskim Albancima tokom sukoba 1998. i 1999. godine.

Ahtisari se, kasnije, donekle ogradio od takvih izjava, rekavši da "svaka nacija nosi teret, koji mora da plati", nakon čega ga je tadašnji premijer Srbije Vojislav Koštunica optužio da se stavio na stranu Albanaca u pregovorima o statusu Kosova.

Zajedno sa bivšim ruskim premijerom Viktorom Černomirdinom Ahtisari je u proleće 1999. godine pregovarao sa bivšim predsednikom SRJ Slobodanom Miloševićem o okončanju NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Norveški Komitet za dodelu Nobelove nagrade, izabrao je Ahtisarija među 197 kandidata.

Laureatu, takođe, pripada i zlatna medalja kao i novčani iznos od 1.400.000 dolara.

broj komentara 49 pošalji komentar
(subota, 11. okt 2008, 23:15) - Johnny [neregistrovani]

Not only Kosovo

Everybody here seems to forget Mr. Ahtisaari's important work for freedom and peace in Namibia, North Ireland and Indonesia. Doesn't it mean anything? He is a great man of peace and he really deserves his prize.

As EU's foreign policy representative, Javier Solana, says: "Ahtisaari stands out on the international stage as one of the great diplomats and mediators of our time." The civilized Europe congratulates Mr. Ahtisaari!

(subota, 11. okt 2008, 11:16) - vesna [neregistrovani]

BIN LADEN za nobeelovca

ako je ovaj covek zasuzio nagradu...strasno
zaista od srca zelim da BIN LADEN sledece
godine dobije istu...bilo bi fer ,samo neznam kakvi bi tada komentari bili ,ali to je isto kao
iu slucaju ove godine

odvorite na komentar

BIN LADEN za nobelovca

(subota, 11. okt 2008, 08:22) - anonymous [neregistrovani]

Nagrada

On bi trebao da ide pred medjunarodni sud pravde jer je sa svojim predlozima poremetio citav medjunarodni poredak. Ali i ova nagrada je jedan deo takve politike.

(subota, 11. okt 2008, 03:17) - Vladimir [neregistrovani]

w

ima li pravde na ovom svetu bar malo. . .

(subota, 11. okt 2008, 01:25) - anonymous [neregistrovani]

Nobelova nagrada


Hi. I also agree that Nobel price is related so much to politics, but man's please think with sincere hearts that Kosovo and Serbia to live together was impossible especially after latest decades doing genocide, crimes etc etc (I am speaking for Milosevic times)
I raised up and lived in Kosovo all these time and I think if you were with me to survive those times maybe many of you will agree with me

dr.keti, USA

(petak, 10. okt 2008, 22:18) - anonymous [neregistrovani]

Monstruozni Nobel - za lobotomiju

Cestitke Ahtisariju, svetskom coveku, dobrotvorcu.

(petak, 10. okt 2008, 21:58) - SlavisaZV REPUBLIKA SRPSKA [neregistrovani]

i jos nesto

Srbija i srpski narod su bili uspravni i ponosni i prije nego sto su postojali amerikanci, albanci, bosnjaci... pa postojace kao takvi i posle njih! Vladavina sile i nadmoci je prolazna...

(petak, 10. okt 2008, 21:53) - anonymous [neregistrovani]

stramota

sramota ... nobelovu nagradu za rusenje medjunarodnog prava... pa to je skandal..ali zapadnjaci nagradjuju one koji srbima noz u ledja guraju..pa ko ga dublje gurne taj dobija nagradu...
to nije normalno...ali sta je danas niormalno?

puno pozdrava oliver
iz nemacke

(petak, 10. okt 2008, 21:40) - anonymous [neregistrovani]

Nobelova nagrada

Bravo, Vera

(petak, 10. okt 2008, 21:34) - aleksandar [neregistrovani]

Nobel

Nobel se sigurno prevrce u grobu!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">