Čitaj mi!

Jugoslavija - srpski ratni izbor

Vlada Srbije predstavila, 7. decembra 1914. godine, Narodnoj skupštini u Nišu izjavu kojom se prvi put jasno opredelila za jugoslovenski program. Niška deklaracija označila je početak istorijskog procesa stvaranja jugoslovenske države koji će se završiti 1. decembra 1918. formiranjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Vladi je čast izaći pred Narodno Predstavništvo s ovom izjavom:
Ona je obrazovana s ciljem da se u njenom sastavu oliči i do kraja ove velike krize oličava jedinstvo voljâ, snagâ i ciljevâ naše zemlje. Uverena u poverenje Narodne Skupštine, dokle god sve svoje sile stavlja u službu velike stvari Srpske Države i Srpsko-Hravtskog i Slovenačkog Plemena. Vlada smatra za svoju prvu dužnost da se s beskrajnim poštovanjem pokloni pred svetlim žrvtvama hrabro i voljno prinesenim na oltar Otadžbine. Celoj pak srpskoj vojsci i svima u njoj, od onih koji vode i komanduju do redova na predstražama, šalje izraze svojeg poverenja, divljenja i zahvalnosti za napore koje čine i žrtve koje za Otadžbinu podnose.

Naša mlada i mala vojska, čuvajući lep glas koji je stekla lanjske i preklanjske godine, stala je sad dostojno uza slavne, mnogomilione i stare vojske velikih naroda, naših saveznika, koji s nama zajedno vode borbu za stvar pravde i slobode. To nam je istorijska tekovina, čiji će se golemi značaj sagledati i pravilno oceniti istom na svršetku ovih mučnih ratnih dana.

Uverena u rešenost celoga srpskoga naroda da istraje u svetoj borbi za odbranu svoga ognjišta i svoje slobode, Vlada Kraljevine smatra kao svoj najglavniji i u ovim sudobonosnim trenucima jedini zadatak da obezbedi usšešan svršetak ovog velikog vojevanja koje je, u trenutku kad je započeto, postalo ujedno borbom za oslobođenje i ujedinjenje sve naše neslobodne braće Srba, Hrvata i Slovenaca. Sjajni uspeh koji ima da kruniše ovo vojevanje iskupiće obilato krvave žrtve koje današnji srpski naraštaj podnosi.

U toj borbi srpski narod nema izbora, jer se između smrti i života ne bira. On je na nju prinuđen i vodiće je sa onakom istom nesalomnom energijom s kakvom se pre sto godina borio za svoj Vaskrs iz kosovske grobnice. Vlada će se truditi da bude veran izraz te rešenosti narodne, i ona će, verna svojim moćnim i junačkim saveznicima, s poverenjem u budućnost čekati čas pobede.

Vlada zna za patnje i terete koje podnosi vojska i veliki deo naroda, i činiće sve što je u ljudskoj snazi da to olakša. Ona će preduzimati, brzo i odlučno, sve mere da snabdevanje vojske i nega ranjenika budu sve bolji, i ništa se u tom pogledu neće žaliti.

U sporazumu s Vama, Gospodo Poslanici, rešiće se i mere kojima će se posle rata olakšati narodu da povrati svoju istrošenu snagu i sredi svoje imovno stanje, a dok je neprijatelj još tu, ona od svega srca šalje najboljoj snazi naše zemlje poklič:

Napred, s Božjom pomoću, na neprijatelja, u borbu za slobodu.

broj komentara 12 pošalji komentar
(nedelja, 07. dec 2014, 19:55) - unuk [neregistrovani]

Šta je tu Tito kriv

Bio sam mlad kad mi je deda pričao o golgotama koje je preživeo zajedno sa svoje petoro rođene braće,na solunskom frontu.Već dvadeset godina se pitam zašto su Karađorđevići oslobađali Maribor!Umesto da naprave Srbiju sa teritorijama gde su živeli Srbi.Porušili smo Titove spomenike a ostavili Karađorđeviće.Ja sam svestan da Tito nije kriv a vi?

(nedelja, 07. dec 2014, 17:42) - Rhcp [neregistrovani]

Objasnjenje

Iz ove perspektive je jasno da je napravljena velika greska, ali u tom trenutku se Pasicu cinilo (opravdano) da je strateski cilj Srbije da rasturi Austrougarsku. Jer je ideja saveznika bila da se posle rata ocuva monarhija. Pasic je cak u svojim pismima naveo da je samo pitanje vremena kada ce nas napasti ponovo, ali nije racunao na komuniste, fasizam i sve ostalo sto nam se desilo...

(nedelja, 07. dec 2014, 12:51) - Милан [neregistrovani]

Највећа грешка

Грешка која нас је довела до свих страдања у 20. веку. И без обзира на то што ће сви рећи да је одлука донета под притиском, сматрам да се притиску требало одупрети и изборити за Србију, велику или малу, али самосталну. Кривим Пашића и Карађорђевиће.

(nedelja, 07. dec 2014, 12:21) - anonymous [neregistrovani]

Највећа српска грешка у историји

Уместо да се задовоље неким разумним територијалним проширењем Србије на области већински настањене Србима, што су нам сугерисали Савезници (британска влада, на пример, била је сагласна да Србији припадну Војводина, Босна и Херцеговина и Далмација до Сплита) и са чиме су се прећутно помирили и Хабзбурзи као поражена страна, надајући се да Империја ипак неће бити расформирана, њ.в. краљ Алекандар и Никола Пашић крећу у неразуман преседан и опасну авантуру - национално уједињење са народима друге вере, традиције и менталитета, који су до јуче били најверније слуге непријатеља и у рату и у миру. О томе каква су све неразумевања, несугласице и политички сукоби и између "братских" народа владали у тој несрећној Краљевини Југославији, што је све на концу довело до њеног распада, издајства Хрвата и њиховог преласка на страну фашиста у 2. светском рату, најзад, колико јака је заправо била њихова љубав према "браћи" Србима, можете прочитати у књизи Верујем у Бога и Српство нашег великана Јована Дучића. Једини закључак је: стварање Југославије је била велика и скупа грешка спске владе, плаћена милионима живота, за коју заузврат нисмо добили ништа добро.

(nedelja, 07. dec 2014, 12:21) - Carlito Brigante [neregistrovani]

???

Posle najsvetlijih trenutaka u istoriji naseg naroda ,I Svetskog rata i Balkanskih ratova, sledi i najveca greska koju i dan danas ispastamo i kojoj se ne vidi kraj..

(nedelja, 07. dec 2014, 11:30) - anonymous [neregistrovani]

Катастрофа

Катастрофа од које се никада нећемо опоравити. Због тог уједињења са Хрватима и Словенцима плаћамо и плаћаћемо довека. Карађорђевићи и велики капиталисти су највише криви томе.

(nedelja, 07. dec 2014, 11:10) - anonymous [neregistrovani]

Zato smo sada na dnu dna.

Srpski Ratni Poraz !

(nedelja, 07. dec 2014, 11:03) - Kum Mile [neregistrovani]

Visoka se cena placa

Retko se u istoriji moze naci primer tako jeftino prodatih pobeda, zrtava i ogromnih patnji sopstvenog naroda (i to u 3 rata:dva balkanska i 1.WV) zadar neke maglovite ideje koja se tom istom narodu vec celi vek lupa o glavu. Sto je najgore niko ne zna do kada ce se placati cena tome, a najbolji primer je rezolucija EP-a koja je na inicijativu iskljucivo Hrvatske pokrenuta i donesena. Mnogi ozbiljni analiticari tvrde da nas ucene i sputavanja tek ocekuju i to od strane onih koji su dva puta potpisom pera, a uz zalaganje srpske politicke elite, preslo sa strane porazenih na stranu pobednika.

(nedelja, 07. dec 2014, 10:43) - sasa [neregistrovani]

Istoriska greska

Da smo tada gradili Srbiju kao drzavu danas bi bili daleko napredniji ne bi imali ovih proslih ratova. Ali velike sile se umjesale pa mi napravismo jugoslaviju. Najgore sto mnogi u Srbiji misle da su jos u toj jugoslaviji.

(nedelja, 07. dec 2014, 09:03) - Чича из Шумадије [neregistrovani]

Велика и скупа грешка

Лепо као идеја, али Србија није имала обавезу парема харватилма и словенцима, да их вадил из канџи аустроугарске.

Србија и Црна Гора су једине имале државе, остали само жељу и онда прилику преко Србије... остатак знамо.
Србија је жестоко платила своју заблуду и то чиме, животима грађана, скоро милион у Првом, милион и по у Другом, преко милион у НДХ... и увек дежурни кривац... сви су испали паметнији и добиоли оно што никад нису имали.
Зла судбина... народ није крив.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">