Heroj sa Košara: Uz Božju pomoć pružili smo snažan otpor

Vojnik Mile Pantović iz Kosjerića jedan je od heroja sa Košara. Ranjen je u ruku baš na današnji dan. Svoja bolna sećanja preneo je RTS-u.

Mile Pantović bio je komandir odeljenja i, u trenutku napada na Košare, raspoređen je na graničnom kamenu C-3/6 kod stare karaule.

Snage terorista OVK počele su da nadjačavaju snage Vojske Jugoslavije, pa je usledilo povlačenje, priča Mile Pantović.

"Povukli smo se na rezervne položaje i u tom povlačenju mene su ranili u desnu ruku, to je bilo pred sam sumrak 10. arpila. Meni nisu mogli da ukažu odmah prvu pomoć, tek ujutru u sedam sati. Posle su me prebacili u centar u Đakovici", priča jedan od heroja sa Košara.

Tokom borbe, na Košarama je, kaže, najteže bilo odsustvo sredstava komunikacije.  

"Ja sam na tom položaju bio bez veze, nisam imao uređaj zato što su drugi ljudi bili na terenu. Trebalo je da bude smena, ali se sve to izdešavalo. To nam je falilo, mnogo bi efikasnije bilo. Ali smo stvarno pružili otpor, ni sam ne znam kako, uz Božju pomoć", seća se Mile Pantović.

Napad na Košare počeo je 9. aprila 1999. godine kada su UČK teroristi napali državnu granicu Savezne Republike Jugoslavije iz pravca Albanije.

Bitka je trajala 67 dana i završena je 14. juna kada se Vojska Jugoslavije nakon potpisanog Kumanovskog sporazuma povukla sa prostora Kosova i Metohije. 

U znak sećanja na heroje koji su branili otadžbinu, Radio-televizija Srbije je u saradnji sa Ministarstvom odbrane snimila dokumentarni film "Ratne priče sa Košara".

broj komentara 26 pošalji komentar
(nedelja, 26. maj 2019, 22:12) - Vasa [neregistrovani]

Pomoc

Svima koji su preziveli Kosare i Pastrik treba maksimalno pomoci. Svima koji su tamo ostvili svoje zivote treba se oduziti. Treba da se obezbedi skolovanje i zaposlenje njihovih clanova porodice, kao i da im se dodele stnovi. Sad bar mozemo, ustedeli smo nesto.
Vi ste stajali ispred Srbije, a Srbija sada mora da stoji iza Vas.
Nema nazad, Srbija je iza Vas!

(subota, 13. apr 2019, 14:20) - anonymous [neregistrovani]

da se ne zaboravi

ne samo memorijalni kompleks, već večna priznanja i nagrade, da se nikada ne zaboravi .

(subota, 13. apr 2019, 03:35) - anonymous [neregistrovani]

Ponosni smo na Vas....

Ali ne zaboravimo nase heroje iz Krajine i Republike Srpske kao niti sve one koji su protjerani sa svojih ognjista samo zasto sto su Srbi. Ne zaboravimo niti one koji su iz majke Srbije kao i iz dijaspore pomagali svoju bracu i sestre kada im je to bilo najteze. Neka nas nasa tuga i bol ujedini da budemo jaci i slozniji jer samo tako mi mozemo opstati.

(petak, 12. apr 2019, 20:33) - Лола [neregistrovani]

Ипак слобода

Тачно. Ових двадесет година су нам поклонили.

(petak, 12. apr 2019, 15:10) - anonymous [neregistrovani]

Sta reci?!

Sta reci o bitkama 4 duge godine duge, koje su Srbi recimo na Ilidzi vodili u totalnom okruzenju?

Bilo bi red pomenuti neke od tih na stotine bitaka za Republiku Srpsku, koje su bile i duze i teze.

(četvrtak, 11. apr 2019, 10:23) - Stojko [neregistrovani]

....

Nazalost ni najbogatije nacije na ovom svetu ne postuju svoje ratne veterane. A mi smo naravno na tradicionalan srpski nacin usvojili tu losu praksu.

(četvrtak, 11. apr 2019, 03:08) - Srbin [neregistrovani]

Bravo

Apsolutno podrzavam! Bravo za komentar!!!

(sreda, 10. apr 2019, 22:01) - jovan [neregistrovani]

dosta price

dajte ljudima penzije do kraja zivota a porodicama poginulih isto tako i onda cu poceti da verujem u drzavu

(sreda, 10. apr 2019, 17:19) - Pedja [neregistrovani]

Odluke

Dijelim Vase misljenje, vjerovatno je jos i niz drugih faktora odlucivalo da se tako bitka odvija. Feldmarsal Mainstajn je u svojoj knjizi napisao, revoltiran, Hitlerovoj tvrdoglavosti o zabrani povlacenja da parafraziram: Da bi se u bitci pobijedilo ponekad se mora napraviti korak napred i nazad, bas kao sto to radi bokser da bi ostvario pobjedu ! Vazno je da buduce generacije vojnika izvuku pouke za ne daj boze buduce bitke. Slava junacima !!!

(sreda, 10. apr 2019, 16:15) - Rep.Srpska [neregistrovani]

Svaka čast...

...za komentar Kakvi smo to ljudi?! U potpunosti se slažem sa svim što je napisano. Zar je trebalo čekati 20 godina da uopšte saznamo za sve događaje vezane za Košare?! Zar nije sramota ono što smo gledali prije neko veče u Dnevniku RTS-a, prilog o borcu sa Košara, koji živi u ruševnoj kući, a preživljava od nadničenja? I, kako kaže, srećan je i zadovoljan kad ima 100 dinara u džepu. A takvih kao on, zaboravljenih od države, ima još. Nepravdu treba što prije ispraviti!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">