Rezolucija 1244 – naša tapija nad zemljištem

Kumanovski sporazum i Rezolucija 1244 su jedino svetlo na kraju tunela, kaže učesnik pregovora 1999. godine Nebojša Vujović za Radio Beograd. Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da je potpisivanjem Kumanovskog sporazuma završen rat, ali da agresija na našu južnu pokrajinu i dalje traje.

Potpisivanjem Kumanovskog sporazuma 9. juna 1999. godine okončano je NATO bombardovanje SR Jugoslavije. Vojska i policija povukle su se sa Kosova i Metohije.

Iz tog dokumenta proizašla je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, prema kojoj je južna pokrajina i dalje sastavni deo Srbije.

Gostujući u emisiji "Sedmica" Radio Beograda 1, Nebojša Vujović, diplomata i učesnik pregovora naglasio je da je Rezolucija 1244 naša "tapija nad zemljištem".

"Onaj ko kaže da je Rezolucija 1244 pretočeni deo Kumanovskog sporazuma i da nije dobra, taj treba da uzme Platona u ruke, pročita šta je država, pravo, politika. Rezolucija 1244 je naša tapija nad zemljištem. Kad dođe siledžija, pa vas izbaci iz kuće i kaže: 'Ja sam jači od tebe', međutim, u katastru vi ste i dalje vlasnik svoje imovine. E to je 1244!", rekao je Nebojša Vujović.

Iz ove prespektive, kaže Vujović za Radio Beograd 1, taj sporazum i Rezolucija su jedino svetlo na kraju tunela. Svako ko je ovlašćen da donosi visoke državne odluke pogrešio bi ako bi napravio presedan, jer istorija pamti, zaključio je Vujović.

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun takođe je za emisiju "Sedmica" ocenio da je potpisivanjem Kumanovskog sporazuma završen rat, ali da agresija na našu južnu pokrajinu i dalje traje.

"Borba i dalje traje. Albanci žele punu nezavisnost naše južne pokrajine i mi se sa tim apsolutno nećemo složiti. Pokušavamo da dođemo do nekog kompromisnog rešenja. Mislim da se može reći da agresija NATO-a nad Srbijom zbog Kosova i Metohije nije završena. Ona traje. Dok god se ne reši status KiM, čini mi se da figurativno rečeno ta agresija neće biti završena", rekao je Drecun za Radio Beograd 1.

Prema Drecunovim rečima, ono što je ključna stvar je to da je Kumanovskim sporazumom uspostavljena kopnena i vazdušna zona bezbednosti.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 09. jun 2019, 17:58) - anonymous [neregistrovani]

Okupacija

nato zlotvora

(nedelja, 09. jun 2019, 16:35) - anonymous [neregistrovani]

Money

Kakva tapija kad oni kupuju zemlju a nasi prodaju? To je sad privatno vlasnistvo drugari....