I dalje ne znamo kolika je šteta od NATO agresije

Država je još tokom bombardovanja usvojila odluku o načinu utvrđivanja ratne štete. Međutim, nijedna Vlada od tada nije svela račune koliko nas je koštalo bombardovanje. Procene se kreću od 30 do 100 milijardi dolara.

Pre 20 godina u Čačku bombe su padale na "Slobodu". Četrdeset sedam NATO projektila velike razorne moći uništilo je 85 odsto fabrike. U ukupnu štetu od 250 miliona evra Čačani su uračunali i nepotpisane ugovore.

"Izgubili smo mnogo poslova, zakasnili smo u tehnološkom nivou, tek sada stižemo onaj nivo koji je trebalo da imamo još pre 15 godina", ističe Zoran Stefanović, dirktor "Slobode".

"Petrohemija" u Pančevu taj nivo još nije dostigla. Blizu 40 odsto kapaciteta i dalje ne radi. Štetu su procenili na 450 miliona dolara.

"Bombardovana je hlorna linija, elektroliza, a posledice su se osetile i na PVC. Od tada te fabrike nisu u radu", ukazuje Velimir Unković, generalni direktor "Petrohemije".

Dok su NATO bombe još padale na pančevačku "Petrohemiju", "Azotaru", "Rafineriju", Fabriku aviona "Utva" i druge javne i privatne objekte u Srbiji, država je usvojila Odluku o načinu utvrđivanja ratne štete.

Iz prvih posleratnih meseci datira i preliminarna procena da ona iznosi 100 milijardi dolara. Međutim, nijedna Vlada od tada nije svela račune koliko nas je koštalo bombardovanje.

Ljudski kapital nepovratno izgubljen

"Završni račun" tih 78 dana, 2000. je napravila tadašnja NVO G-17. Prema njihovoj proceni, bombardovanje je Jugoslaviju koštalo 30 milijardi dolara. Načinjena je direktna šteta od oko četiri milijarde dolara, a ceh udara na privredne objekte bio je gotovo 2,8 milijardi dolara, od čega najveći deo čine industrijska postrojenja.

Ipak, najveća šteta je izgubljeni bruto domaći proizvod: sve što bi se proizvelo da rata nije bilo.

"Vama su prekinuti svi kanali snabdevanja, svi kanali izvoza, sankcije su pooštrene, dostupnost inostranog, legalnog kapitala je postala nemoguća. Bile su potrebne godine da se povrati taj nivo BDP, koji nije bio veliki te 1998. godine", objašnjava konsultant UN Dušan Korunoski.

Od rata i nemaštine pobeglo je 100.000 građana. Cena izgubljenog tzv. ljudskog kapitala procenjuje se na 2,3 milijarde dolara.

"Novac uložen u njihovo školovanje i mogućnost stvaranja nacionalnog dohotka koji bi oni imali šansu da naprave u ovoj zemlji je nepovratno izgubljen i to je ta cena tog ljudskog kapitala u koji se ne ubrajaju samo oni koji su poginuli već i oni koji su otišli sa ovih prostora", dodaje Korunoski.

Nema izgleda za ratnu odštetu 

Ratna odšteta ne pominje se u tužbi SRJ protiv NATO država iz 1999. godine, a i po njoj se Međunarodni sud pravde proglasio nenadležnim.

"Sumnjam da bi nakon te odluke o nenadležnosti bilo moguće ponovo pokrenuti pred MSP postupak i očekivati da sud odluči drugačije, odnosno da prihvati nadležnost", ističe profesor međunaorodnog prava Tibor Varadi.

Prema američkom Džejns difens vikliju, NATO su samo bombe koje je bacio na Srbiju 1999. godine koštale 2,5 milijardi dolara. Isti iznos kasnije se, navodno, slio u našu zemlju – kao humanitarna pomoć.

broj komentara 16 pošalji komentar
(sreda, 01. maj 2019, 22:58) - anonymous [neregistrovani]

Razlog?

Ne znamo zato što nijedna vlast do sada nije h-t-e-l-a da se bavi time. i sve i jedna bi trebalo da zbog toga odgovara.

(ponedeljak, 29. apr 2019, 22:34) - Паметњаковић [neregistrovani]

Ако се узме у обзир камата...

...за кашњење у исплати од две деценије то му онда дође, ако заокружимо, 20 хиљада милијарди евра.

(ponedeljak, 29. apr 2019, 11:22) - anonymous [neregistrovani]

Како смо

ми неозбиљни!

(nedelja, 28. apr 2019, 23:46) - stefan [neregistrovani]

Uzas

Postoje direktni i indirektni gubici.

Dorektni vrednost imovine i proizvodnje. Indirektni dve ono sto bi ta fabrika dinela srbiji da nije unistena...

Ako mene pitate dorektno je unistrno 5otak mijardi a indirektno oreko 300 mimijardi

(nedelja, 28. apr 2019, 13:46) - Pobednici i "pobednici"! [neregistrovani]

Nemci su ugovorima rešili...

posle rata pitanje ratne otštete,ali "pobednici" nisu očekivali da Nemačka postane vodeća ekonomska sila u svetu,pa,daj još malo da štrpnemo!-Malo Morgen,kaže Srbin!-A Nemci kažu Übermorgen!

(nedelja, 28. apr 2019, 11:10) - anonymous [neregistrovani]

Ratna odsteta

Posto svi pricaju kako su negde culi ili videli, a i ne verujem da ima onih koji se secaju dogadja iz Drugog svetskog rata, a o Prvom da i ne pricam, uzmimo samo najsvezije ono sto znamo svi, a to je slucaj Srebrenice za koju “Bosnjaci” traze ratnu odstetu.
Srebrenica je dokaz da je odgovoran Holandski bataljon UN-a zato sto su se mudzahedini Alije Izetbegovica koji su bili u okruzenju i kojima je pretilo unistenje ili predaja, infiltrirali medju svoje civililno stanovnistvo da bi se izvikli iz okruzenja. U takvoj situaciji Holandski bataljon, znajuci za to jednostavno su okrenuli glavu na drugu stanu i pustili da Srbi zavrse sa mudzahedinima Alije Izetbegovica i Nasera Orica. U takvim okolnostima ratno pravo nalaze da su svi agresori. Dakle, muslimani su svesno zrtvovali svoj civilni narod, a Holandski bataljon je videvsi to jednostavno doneo zakljucak da su oni tu nemocni sto u stvari nije bilo tacno jer su mogli da sprece mesanje mudzahedina boraca Nasera Orica i civilnog stanovnistva jer su zato tu i dosli kao misija UN-a.

(nedelja, 28. apr 2019, 10:10) - anonymous [neregistrovani]

Pobjednik uzima...????

Nikad pobjednik nije platio ratnu otstetu.
Nema istorije u kojoj se to dogodilo...
U drugom svjetskom ratu..
Marsal je pobijedio Srbiju...
On je od srbije naplatio ratnu odstetu...
Nikad on Srbiji nista nije platio...
Ej.. istorijo. Lazna moja..
Zasto se jednom ne naucis sama kad niko nece da te nauci...

(nedelja, 28. apr 2019, 09:47) - anonymous [neregistrovani]

Re:U istoriji ratovanja... ...

...jedne prilike sam cuo od ,mozda i najpoznatijeg,univerzitetskog profesora ekonomije sa jednog od Srbijinih fakulteta da je Srbija na ime ratne odstete od Italije dobila licencu,pravo,da proizvodi fiat a sa Njemackom,navodno je Tito "napravio" nekakav dogovor...detalje,nisam siguran...

(nedelja, 28. apr 2019, 09:44) - anonymous [neregistrovani]

Ne bih se bas u potpunosti slozio sa predhodnim komentarom da Srbija nije nikad trazila ratnu odstetu.

Srbija je uvek postavljala pitanje ratne odstete ali je uvek i bila izmanipulisana i bespravno joj nametana krivica agresora, tako da pod takvim okolnostima, "osecaja krivice", pitanje ratne odstete samo po sebi ne bi imalo smisla postavljati… To je prava istina.

(nedelja, 28. apr 2019, 09:26) - Противник лупања: [neregistrovani]

Србија је добила ратну отштету,

на пр. и плетену жицу,коју и данас видите широм земље!-Немци често наводе,да је Аденауер на име ратне отштете дао Титу и бескаматни кредит на 99 година!