Ledero: Od posledica bombardovanja trpe i Italijani i Srbi

U Italiji je održan skup posvećen posledicama korišćenja osiromašenog uranijuma na kojem je učestvovala i srpska delegacija. Sa skupa je poručeno da je vreme da se čuje istina i da NATO nikada više ne bi smeo da koristi osiromašeni uranijum.

"Tražimo od Evrope da pomogne pogođenima posledicama NATO bombardovanja, da u evropskim sedištima razmotre svu dokumentaciju i donesu odluku kako pomoći oštećenima i obolelima. Jer trpe i Italijani i Srbi", rekao je Domeniko Ledero iz italijanske Vojne opservatorije.

Ledero je poručio i da je čas da se čuje istina i priznaju žrtve, da se prekine tišina, prenose Novosti.

Srpsku delegaciju predvodio je predsednik Komisije Skupštine Srbije za istragu posledica NATO bombardovanja po zdravlje građana Darko Laketić.

Laketić je izneo podatke o bombardovanju i količini bačenih projektila osiromašenog uranijuma i do sada sakupljene dokaze da je uticaj radioaktivnih i otrovnih materija više nego evidentan na primerima istraživanja u više sela, kao i istraživanju o rođenima posle 1999. godine.

Komisija Skupštine Srbije sakuplja dokumentaciju upravo sledeći metodologiju iz Izveštaja italijanske Komisije, prikuplja se medicinska dokumentacija iz bolnica, medicinskih centara, naglasio je Laketić.

Urađena je, kaže Laketić, medicinsko-naučna studija, gde je analizirano zdravstveno stanje dece i učestalost malignih oboljenja svake generacije na grupi dece od pet do devet godina.

"Sva istraživanja koja se rade imaju i svoju posledicu u vidu primene različitih preventivnih mera u smislu ranog lečenja, ali su Italijani naročito insistirali i na pravnom segmentu. Insistirano je da se izveštaj Komisije pretoči u određeni zakon koji bi na taj način rešio probleme svih italijanskih vojnika", kazao je Laketić. 

Govornici iz Italije podsetili su i na stravični zdravstveni bilans italijanskih vojnika koji su učestvovali u mirovnim misijama na terenima bombardovanim NATO projektilima sa osiromašenim uranijumom - 373 preminula i više od 7.500 obolelih. Podsetili su i da su oboleli i porodice preminulih dobili na stotine presuda.

Izvinjenje za učešće Italije u NATO bombardovanju 

Bivši poslanik i bivši predsednik parlamentarne Komisije za istraživanje posledica upotrebe osiromašenog uranijuma Đanpjero Skanu, izrazio je zadovoljstvo što su rezultati rada italijanske Komisije podeljeni sa srpskim kolegama i na taj način doprineli radu Komisije Skupštine Srbije.

Skanu je istakao značaj dalje italijansko-srpske saradnje u oblasti istraživanja posledica osiromašenog uranijuma i, zajedno je sa oficirom u penziji i publicistom ''Vojne opservatorije'' Domenikom Leđerom, uputio svoje lično izvinjenje Republici Srbiji i njenim građanima zbog učešća Italije u NATO bombardovanju.

"Onima koji su pretrpeli i sa naše strane bolne i neopisve stvari kojih bi terbalo da se stidimo - ja se izvinjavam, ponovo se izvinjavam", istakao je Skanu.

Naučni skup "Žrtve osiromašenog uranijuma - godina posle četvrte Parlamentarne komisije za istragu, sadašnjost i budućnost", održan je u Rimu, a organizovali su ga italijansko udruženje "Žrtve osiromašenog uranijuma" i Vojna opservatorije u Odeljenju italijanske Odbrane.

Raspravi su prisustvovali i Srđan Aleksić, advokat iz Niša, organizator prve Međunarodne konferencije o posledicama bombardovanja u Srbiji, kao i predstavnici Saveza Srba Italije iz više gradova.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 05. apr 2019, 23:08) - Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [neregistrovani]

Извињење за учешће Италије у НАТО бомбардовању

Какво извињење? Италија је окупирана земља од стране НАТО-a. Признали су тзв. државу Косово. Када повуку признање можда бисмо могли да им верујемо.

(petak, 05. apr 2019, 17:38) - Dragan Nis [neregistrovani]

Za mnoge je sada kasno

Ali treba da se istina sazna, da se ovako nesto vise nikada ne ponovi. Hvala Vam na izvinjenju, bar ste dosli do istine I smogli snage da priznajte gresku.