Čitaj mi!

Vakcine vrednije od nafte, Srbija u maloj grupi država koje same mogu da je naprave

Trka za vakcinama u svetu traje. Čini se da joj nema kraja kako virus korona mutira. Procena je da je ove godine potrebno 10 milijardi doza. Pavle Zelić iz Agencije za lekove kaže da na svetu trenutno ima čak 275 vakcina u različitim fazama razvoja.

Konsultant za imunizaciju u Unicefu doktor Dragoslav Popović kaže da je veoma važno da je vrednost vakcina prepoznata u ovom periodu.

"Na tome se dugo radilo i upravo smo izašli iz perioda koji je bio dekada vakcina. Ova situacija i 2021. godina je definitivno godina vakcinacije i najvažnije je da su vakcine prepoznate kao resurs", ističe doktor Popović.

Naglašava da u medicini nema efikasnijeg sredstva od vakcina i da su neophodne kako bismo se izborili sa pandemijom.

"Vakcine su bile važne i ranije, ali njihova važnost nije bila prpeoznata. Ono što se desilo prošle godine je bio istorijski momenat, mobilizacija i nauke i industrije da se razviju vakcine, a onda i da krenu ka svim zemljama sveta", ističe Popović.

Kaže da je tu očigledno zapelo u jednom momentu, ali da je dobit od razvoja nauke i tehnologije tokom prošle godine nešto što će potpuno da promeni vakcine u budućnosti.

"Dobili smo mnogo, iskoračili smo jedan ogroman korak, i tehnološki i naučno, i to će se u budućnosti odraziti na polju sprečavanja i onih bolesti koje ranije nismo mogli sprečiti vakcinama", smatra doktor Popović.

Naglašava i da je svako ulaganje u vakcine izuzetno važno. 

"Rusija i Kina pre tri godine nisu postojale na globalnom tržištu i vrlo je važno da su se pojavili kao novi proizvođači i da su spremni za nova ulaganja", ističe Popović.

"Hladni rat za vakcine"

Nemačka je rešila da poruči 30 miliona doza ruske "sputnjik V" vakcine, naučni savetnik Instituta za evropske studije Slobodan Zečević kaže da je Nemačka očigledno procenila da neće imati dovoljno vakcina.

"Meni se čini da su vakcine postale važnije i od nafte. To vam omogućava da krenete u privredni razvoj. Onaj ko je prvi imunizovao stanovništvo, prvi je i ostvario ogromne profite, a to je Kina. Prvi su izašli iz kovid krize i počeli da proizvode", objašnjava Zečević.

Kaže da je borba za vakcine postala neka vrsta hladnog rata.

"Zna se da su zemlje Zapada kupile 90 odsto američkih vakcina. Sa druge strane imate meku moć Kine i Rusije koje pokušavaju kroz vakcine da ostvare političke kontakte, dobiti i prodor u određene zemlje", navodi Zećević.

Kaže da je ostvarena pobeda u oblasti nauke u rekordnom roku, ali da treba naći i kapacitete za proizvodnju.

"Srbija među malom grupom država koje same mogu da naprave vakcine" 

Pavle Zelić iz Agencije za lekove kaže da u svetu sada ima 13 različitih vakcina koje su registrovane u različitim delovima sveta.

"Najnoviji izveštaj Svetske zdravstvene organizacije govori da imamo čak 275 vakcina u različitim fazama razvoja, od čega 91 u kliničkim ispitivanjima", navodi Zelić.

Naglašava da Srbija postaje deo veoma uske grupe država koje mogu same da proizvedu bilo koju vakcinu, a pogotovo onu protiv koronavirusa.

"U Torlak je već niz godina ozbiljno ulagano i prošle godine smo zaokružili jedan ciklus proizvodnje sezonske vakcine. To bi, da nije bilo pandemije, bila ogromna vest i ta vakcina je sprečila sudar dve epidemije - epidemije sezonskog gripa i epidemije koronavirusa", kaže Zelić.

Ističe da će svaka serija proizvedena na "Torlaku" biti kontrolisana od nacionalne kontrolne laboratorije u okviru Agencije za lekove.

"Kada te vakcine budu izlazile i na druga tržišta, imaće sertifikat regulatornog tela koje je inspektovala i verifikovala SZO kao 50 najboljih na svetu. Mi smo među svim članovima Ujedinjenih nacija u samom vrhu po regulatornim kapacitetima za kontrolu vakcina, ali i drugih lekova", navodi Zelić.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">