Čitaj mi!

MMF: Pandemija će i u 2021. podizati nivo globalnog duga

Pandemija kovida 19 nastaviće da podiže globalni javni dug 2021. godine, ali je veća potrošnja na ubrzanje vakcinacija najbrži način za početak normalizacije državnih finansija, saopštio je Međunarodni monetarni fond.

MMF je u svom izveštaju "Fiskalni monitor za 2021" naveo da bi stavljanjem koronavirusa pod kontrolu bržom vakcinacijom na globalnom nivou, do 2025. godine priliv poreskih prihoda u razvijenim ekonomijama mogao da se poveća za preko jedan bilion dolara. 

Kada se isti scenario primeni na ekonomske prognoze Fonda, globalni bruto domaći proizvod bi mogao da se povećati za 9 biliona dolara u istom periodu, jer bi bilo ubrzano ponovno otvaranje preduzeća i zapošljavanje, ocenjuje se u izveštaju MMF-a, prenosi Rojters.

"Vakcinacija će se, dakle, više nego isplatiti", konstatuje Fond.

Nastaviti sa fiskalnom podrškom ekonomijama i ranjivim socijalnim grupama

MMF i Svetska banka tokom virtuelnih sastanaka na ovonedeljnom zajedničkom prolećnom zasedanju ohrabruju zemlje članice da nastave sa fiskalnom podrškom svojim ekonomijama i ranjivim socijalnim grupama i preduzećima dok pandemija ne bude pod čvrstom kontrolom.

Fond je procenio da je vlade širom sveta, od početka pandemije do 17. marta ove godine, fiskalna podrška zbog korone koštala oko 16 biliona dolara. Taj iznos obuhvata 10 biliona dolara veće potrošnje i propuštenih prihoda, kao i šest biliona dolara državnih zajmova, garancija i ubrizgavanja finansijskih "injekcija" u preduzeća.

Prema predviđanju MMF-a, fiskalni deficiti u većini zemalja će se lagano smanjiti u 2021. zbog isteka ili ukidanja programa podrške vezanih za pandemiju, opadanja broja zahteva za naknadama za nezaposlenost i oporavka budžetskih prihoda sa ponovnim otvaranjem preduzeća.

Prosečan javni dug zemalja širom sveta rekordnih 99 odsto BDP-a

Prosečan budžetski deficit u razvijenim zemljama dostigao je 11,7 posto BDP-a prošle godine, čime se taj udeo učetvorostručio sa nivoa od 2,9 odsto 2019. godine, a u tekućoj godini bi trebalo da se spusti 10,4 procenta, prognozira MMF.

Lagano će opasti i deficiti u ekonomijama u usponu na 7,7 posto BDP-a ove godine, a u privredama sa niskim prihodima na 4,9 procenata.

U izveštaju se predviđa da će prosečan javni dug zemalja širom sveta dostići rekordnih 99 odsto BDP-a u 2021, u odnisu na 97 procenata prošle godine, te da će se na tom nivou stabilizovati. U razvijenim ekonomijama, prema projekcijama MMF-a, dug će se ove godine popeti na rekrodnih 122,5 posto BDP-a sa lanjskog nivoa od 120,1 odsto.

MMF se založio za ciljanu podršku siromašnim domaćinstvima, manjinskim grupama, ženama i radnicima na slabo plaćenim poslovima u neformalnim sektorima mnogih ekonomija, kao i malim preduzećima.

Takođe je poručio da će neke napredne zemlje sa visokim nivoom duga možda morati da počnu da obnavljaju fiskalne rezerve kako bi se pripremile za buduće šokove.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">