Čitaj mi!

Privreda uvek nađe način da preživi, samo je pitanje cene

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i član Upravnog odbora Srpske asocijacije menadžera Slobodan Đinović kažu za RTS da privreda uvek nađe način da preživi, ali da bi u slučaju novog zaključavanja zbog epidemije koronavirusa, cena tog preživljavanja bila izuzetno visoka.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da posle aprilskih i julskih ekonomskih mera koje je država primenila brojke izgledaju mnogo bolje nego u regionu.

"Imamo pad spoljnotrgovinske aktivnosti od sedam odsto, pad industrijske proizvodnje od januara do avgusta od 0,7 odsto, imamo i dalje nezaposlenost ispod 10 odsto", navodi Čadež.

Kaže da je u mesecima kada je na snazi bilo vanredno stanje spoljnotrgovinska razmena Srbije pala za 20 odsto, a izvoz za 21 odsto. 

"Nepredvidivost zbog koje tržišta ne znaju šta će se desiti sutra, prekosutra ili za mesec dana, dovode nas u situaciju da poslovna i privredna aktivnost počinje da miruje ili se usporava jer ne može da se planira", objašnjava Čadež.

Ističe da je bitno primeniti mere koje su već na snazi, kao i da znamo šta su posledice ukoliko ih ne primenjujemo. 

"Privreda će uvek naći neki put da preživi, ali je cena tog preživljavanja, ako se ponovi taj scenario, zaista velika", naglašava Marko Čadež.

Smatra da smo danas kao privreda i kao država i društvo spremniji nego što smo bili u prvom talasu pandemije.

"Priprema i planiranje pre svega"

Član Upravnog odbora Srpske asocijacije menadžera Slobodan Đinović kaže da bi srpska privreda izdržala još jedan karantin, samo je pitanje cene koju će platiti u tom slučaju.

"Živeli smo mi i u težim vremenima, pa smo izdržali. Privreda će uvek naći neki nivo ekvilibrijuma po kojem će funkcionisati, samo je pitanje koliko će se smanjiti rast", ističe Đinović.

Kaže da je veliko pitanje kako isplanirati sledeću godinu jer nepredvidivost uzima maha.

"Vidimo da neke tekuće poslovne aktivnosti polako opadaju jer ne znamo kako će se sve ovo reflektovati i koje mere će biti primenjene, u zavisnosti od epidemije", objašnjava Đinović.

Podseća da već mesecima stičemo iskustva u vezi sa pandemijom, pa sada znamo kako da se ponašamo i koji su efekti mera.

"Predlog privrede je da razgovaramo šta je to što može da nas dočeka i šta je to na šta možemo da računamo. Važan je plan, a deo plana mora da bude šta će se dešavati u zavisnosti od kretanja pandemije", naglašava Đinović.

Ističe da mora da postoji jedinstvo oko plana, nakon čega dolazi disciplina i egzekucija.

"Moramo da znamo plan da bismo bili jedinstveni. Na kraju je disciplina u egzekuciji. Mi malo preskačemo i odmah krećemo sa disciplinom i kritikama. Mislim da tu pandemiju treba gledati direktno u oči, treba se pripremati adekvatno. Priprema i planiranje pre svega, onda jedinstvo, a na kraju egzekucija", ističe Slobodan Đinović.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">