Novi rekord cene zlata, sigurna luka za investitore tokom pandemije

Cena zlata dostigla je novi rekordni nivo pošto pandemija kovida 19 nastavlja da oblači situaciju u ekonomiji, pa zlatne poluge predstavljaju sigurnu luku za investitore.

Na berzama zlato je dostiglo rekordnih 2.059,09 dolara po unci (unca = 31,1 gram) , ojačavši za 0,9 odsto u odnosu na prethodni dan. Cena američkih fjučersa za zlato porasla je za jedan odsto, na 2.069 dolara, prenosi Rojters.

"Sada je najbolji trenutak za zlato. Pandemije koronavirusa i dalje je u punoj snazi u SAD a ekonomija se nalazi na klackalici – oporavak ili dalji pad u recesiju", kaže analitičar "Džulijus Bera", Karsten Meneke.

Zlato je poskupleo uprkos rastu dolara koji je profitirao od neznatnog slabljenja raspoloženja prema riziku, pošto su investitori čekali podatke o situaciji na američkom tržištu rada kao jednom od repera stanja najveće svetske ekonomije.

Cena tog dragocenog metala skočila je 35 odsto od početka godine pošto se smatra imovinom koja će držati vrednost u trenutku kada pandemija i štampanje novčanica od strane centralnih banaka obara vredonost svega ostalog.

Stručnjaci: Izvesno usporavanje tržišta

Sa druge strane, analitičari predviđaju usporavanje i određenu korekciju cene zlata.

U nekom trenutku tržište zlata počeće da usporava. Oni koji su u se kasno uključuli u trgovanje počeće da prodaju prerano, što će izazvati brze korekcije cene, smatraju berzanski stručnjaci.

Pored zlata i drugi plemeniti metali su poskupeli – srebro skočilo za četiri odsto na 28,11 dolara po unci, zabeleživši u jednom trenutku i vrednost od 28,18 dolara, što je najviši nivo za poslednjih sedam godina.

Vrednost platine je takođe viša za 1,7 odsto, 983,27 dolara za uncu, dok je paladijum snažniji za 0,9 posto (2.201,69 dolara).