Šta će biti sa malim turističkim agencijama - prihodi simbolični, računi se gomilaju

Kriza izazvana pandemijom koronavirusa najviše je pogodila sektore turizma i uogstiteljstva. U najnepovoljnijem položaju se male turističke agencije.

Već deset godina u sopstvenoj agenciji diplomirane geografkinje Kraljevčanima pomažu da odaberu destinaciju za odmor. Isto toliko sticale su njihovo poverenje i prodajom aranžmana velikih turističkih agencija zarađivale za pristojan život.

Ivana Anđelković, suvlasnica turističke agencije "Pangea", kaže da se građani ne vezuju za organizatore nego za njihovu reč.

"Velika je odgovornost prema ljudima, ali samim tim što nam se vraćaju svake godine, mislim da smo radili dobar posao", kaže Ivana.

U poslednjih pet meseci retko ko im uđe u poslovnicu. Slična je situacija i u kruševačkoj agenciji koja organizuje i đačke ekskurzije.

"Poslovanje nam se svelo na par prodatih aranžmana trenutno za Tursku gde jedino može da se putuje i za par prodatih aviokarata", ističe Vladislav Milošević iz kruševačke agencije "Navis". 

Što se tiče školskih ekskurzija i rekreativne nastave, jedan mali deo je realizovan tokom juna meseca, a drugi je odložen za septembar ako se budu stvorili uslovi, kaže Milošević.

I dok su prihodi simbolični, računi se gomilaju, a sledeće godine čeka ih i plaćanje ovogodišnjih dažbina državi koje su samo odložene. 

Agencije ne mogu da zatvore jer kažu da imaju moralnu obavezu da sačekaju da oni koji su ove godine uplatili putovanja iskoriste zamenske vaučere.

Prema rečima Vladislava Miloševića oni su koristili pomoć države koja se odnosi na tri minimalne zarade koji je bio prvio paket pomoći generalno celoj privredi.

"To je sada nedovoljno jer je pitanje kada će da se ponovo krene na putovanja", ističe Milošević.

Ivana Anđelković iz agencija "Pangea" objašnjava da njihov problem ne prepozaje bankarski sistem Srbije. 

"Mi smo malte ne na crnoj listi koja ne može da dobije nikakvu pomoć ni u vidu kredita ni u vidu dozvoljenih minusa", smatra Anđelković.

Potrebna pomoć države 

Niko nije prošao gore od malih agencija i teško će preživeti bez dodatne pomoći države. Tako trenutnu situaciju ocenjuje direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

"Ono što bi njima svakako značilo je da im se obezbedi da se pokrivaju bruto plate narednih pet, šest meseci, dakle negde do naredne turističke sezone. Sa druge strane moratorijum na finasijske obaveze", smatra Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije .

"Mi imamo uspešnih malih agencija koje koje su ušle u kredite, nabavku poslovnog prostora. Naravno otpis poreza i doprinosa", navodi Seničić.

Najviše insistiraju da se u Fondu za razvoj izdvoji više novca za turistički sektor. Za povoljne kredite Fonda mnoge male agencije su već konkurisale, ali mesecima ne dobijaju odgovor. A novac im je, kako kažu, bio potreban juče.