Pandemija zaustavila izvoz junetine, u čemu je rešenje

Potpuni zastoj u prodaji utovljene junadi, više od 6.000 gazdinstava u Srbiji dovelo je do velikih ekonomskih problema. Stočari zbog ovakve situacije ne znaju kako da pokriju troškove, pa se nadaju da će država otkupiti bar deo junadi. Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije kaže za RTS da je za prvih pet meseci izvezeno 2.200 tona junećeg mesa, a da procene kažu da je spremno za izovz između 3.500 i 4.000 tona.

Nenad Budimović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao  da je junetina najmanje korišćeno meso u Srbiji zbog tradicije i zbog cene.

"Kada govorimo o viškovima, procene kažu da je nekih deset do 12.000 komada bikova spremnih, a to je oko 3.500 do 4.000 tona mesa", rekao je Budimović.

Prema njegovim rečima otkup koji je išao preko robnih rezervi je trenutno rešenje koje može da ugasi požar, ali nije genralno rešenje, jer farmeri dobiju kukuruz koji opet ulažu u stočarstvo i samo se odlaže agonija.

"Pandemija je izazvala zaista veliki zastoj u trgovini. Ovoga puta pričamo o junećem mesu, ali je i kroz turizam na mnoge privredne grane reflektovano", kazao je Budimović.

Za prvih pet meseci izvezeno je, napominje, oko 2.200 tona junećeg mesa, od toga je 1.300 tona otišlo u Tursku.

"Tov bikova je jedan od najtežih procesa u poljoprivredi i traje godinu dana. Ko je mogao da predvidi da će se dogoditi pandemija. Turizam je onaj put koji je mogao da to sve apsorbuje i da doprinese dobroj realizaciji", istakao je Budimović.

Okrenuti se više izvozu u Kinu 

Prema Budimovićevim rečima Privredna komora Srbije je na inicijativu udruženja poljoprivrednika uputili dopis robnim rezervama da se odigra još jedna razmena.

"Možda treba gledati da se više okrenemo izvozu više Kini, EU, Turskoj. U Tursku smo izvezli 1.300 tona u vrednosti od oko osam miliona evra. Kina bi mogla da bude perspektivnije tržište kao i EU. Ali, svuda u Evropi i svetu je stao turizam", napominje Budimović.

Smanjenje cene, dodaje, nije rešenje, jer najviše trpe proizvođači.

"Država treba da podstakne izvoz kvalitetnog junećeg mesa za izvoz. Ovaj broj koji je smanjen ulaskom u novi tovni ciklus sigurno će se umanjiti. Podsticaji su dobri, ali moraju da se otpuše svi kanali koji završavaju na potrošaču ili turisti", kazao je Budimović.

Smatra da treba raditi na podsticaju izvoza za Kinu.

"Oni traže manje vredne kategorije mesa, ali može da se realizuje izvoz. Potrebno je da svako na svoj način da svako ko učestvuje u proceduri da svoj maksimum. Ista je situacija u evropskim zemljama, ali to nama neće umanjiti krizu. Država bi trebalo da osmisli kako da pomogne izvoznicima junećeg mesa", zaključio je Budimović.