"Adligat" poklonio 3.500 knjiga bibliotekama u privremenim bolnicama

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" poklonilo je 3.500 knjiga za formiranje bolničkih biblioteka u specijalizovanim bolnicama za lečenje od koronavirusa.

Za biblioteku na Beogradskom sajmu poklonjeno je 1.500, a po 1.000 knjiga dobile su bolnice u Novom Sadu i Nišu.

"Zadovoljni smo što smo u mogućnosti da i u ovom teškom trenutku pružimo pomoć. Nadamo se da će, uz knjigu i znanje, obolelima od korone biti barem malo lakše i da će im vreme brže proći", ističe Viktor Lazić, predsednik Udruženja "Adligat", u okviru kojeg su otvoreni "Muzej knjige i putovanja" i "Muzej srpske njiževnosti".

Ovaj projekat je, uz podršku Ministarstva odbrane, u delo sprovela odbornica Skupštine grada Beograda, Draginja Vlk, na čemu su joj u udruženju "Adligat" izuzetno zahvalni.

Udruženje već pet godina sprovodi akciju "Milion knjiga za Srbiju". Do sada su poklonili više od pola miliona knjiga za biblioteke širom Srbije, ali i Balkana. Knjige je prethodnih godina, između ostalog, dobilo i 29 zatvora, 50 škola i 25 bolnica.

Lazić ističe da je bio pravi podvig za svega jedno prepodne klasifikovati, pripremiti i preneti 3.500 knjiga.

Navodi da su knjige za akciju "Milion knjiga za Srbiju", "Adligatu" poklonili SANU, Udruženje književnika Srbije, Srpsko književno društvo, Biblioteka "Milutin Bojić" i mnoge druge institucije i pojedinci.