Čitaj mi!

Antigenski testovi rađeni i u kozmetičkim salonima – kako biti siguran u izbor prave laboratorije

Inspekcija Ministarstva zdravlja utvrdila je da 11 ustanova koje su radile antigenske testove za to nisu imale ovlašćenja. Privredna komora Srbije i Ministarstvo zdravlja su na svojim sajtovima postavili spiskove laboratorija u kojima mogu da se rade testovi. Mi smo istraživali kako građani mogu da budu sigurni da su izabrali pravu laboratoriju.

Da laboratorija u kojoj smo bili ima dozvolu da radi antigenske testove, mi znamo, ali ljudi koje smo zatekli kažu da to nisu proveravali. Smatraju da bi o tome trebalo da vode računa nadležni. Građani biraju laboratoriju uglavnom po tome koliko košta test. Cene su od 1.000 do 3.000 dinara.

Iz Ministarstva zdravlja kažu da nijedna biohemijska laboratorija nije ovlašćenja da radi antigenske testove.

Iako se na aerodromu putnicima ne traži na uvid podatak u kojoj laboratoriji su radili test, moglo bi se desiti da imaju problema, ukoliko ga urade u biohemijskoj.

"To može biti opasno po građane u tom smislu jer te laboratorije nisu prepoznate od republičkih organa, pa ni rezultati nisu validni i onda neće važiti", kaže dr Nikola Spasojević, specijalizant mikrobiologije.

Laboratorija koja je mikrobiološka, ima dozvolu Ministarstva zdravlja i rešenje iz APR-a ispunjava sve uslove i može da dobije dozvolu da radi antigenske testove. 

"Svaka mikrobiološka laboratorija mora da ima adekvatan kadar i aparaturu, a to znači: kadar podrazumeva minimum jednog mikrobiologa i minimum dva laboranta kako bi mogli da vrše uzorkovanje", dodaje Stanojević. 

Osim šest privatnih biohemijskih laboratorija za koje su zdravstveni inspektori otkrili da su građanima bez dozvole radili antigenske testove, prekršajne prijave dobile su i jedna poliklinika i jedna specijalistička lekarska ordinacija.

Nijedna od tih ustanova nije bila registrovana za oblast mikrobiologije. Testovi su rađeni čak i u kozmetičkim salonima.