Čitaj mi!

Šta bi studenti trebalo da znaju o januarskom ispitnom roku

Epidemijska situacija u januarskom ispitnom je malo povoljnija nego što je bila u novembru i decembru, tako da Univerzitet u Beogradu organizuje januarski ispitni rok kao i prošle godine. Poštuju su protivepidemijske mere, meri se temperatura, postoje dezobarijere. Ono što je malo veći problem, koji zahteva više vremena, jeste ograničen broj studenata koji mogu da čekaju ispit u zgradi fakulteta, kaže Petar Bulat, prorektor Univerziteta u Beogradu.

Gostujući u Jutarnjem programu Bulat je rekao da je prošle godine kada je počela epidemija Univerzitet u Beogradu veoma brzo prešao sa praktičnog dela na onlajn nastavu. 

Prema njegovim rečima, bilo je na nekim fakultetima problema i leto je iskorišćeno da se pripremi onlajn nastava tako da je zimski semestar prošao jako dobro. 

"Kolege su na većini fakulteta u prvom delu semestra pokrenule onaj deo nastave koji zahteva kontakt sa studentima, sve je urađeno dok je bila povoljna epidemijska situacija i posle toga su prešli na onlajn nastavu", objašnjava Bulat. 

Dodaje da je dosta nezapaženo prošao podatak da je uspeh na ispitima tokom letnjih ispitnih rokova bio bolji nego u 2019. godini, odnosno da je bilo četiri posto više položenih ispita.

Prorektor Univerziteta u Beogradu očekuje, ako se trend pada broja zaraženih zadrži, period mirnog rada koji će se iskoristiti maksimalno da se sprovede od nastave sve ono što je možda i propušteno i ono što je previđeno za zimski semestar.

Ističe da je u ovom trenutku možda najteže brucošima. 

"Neki su promenili sredinu, počeli su studije a nisu videli kolege sa kojima studiraju. Studiranje nije samo puko učenje, to su i socijalni kontakti kroz koje se razvija jedan drugi način razmišljanja o probelemima koji nas okružuju", poručuje Bulat.

U studentskim domovima zaražena tri studenta

Prema podacima koje prorektor ima od ponedeljka, od 4.000 stdenata koji se nalaze u studentskim domovima, zaražena su svega tri studenta i oni su u izolaciji.

"Poslednje dve nedelje imamo 33 do 36 studenata svih fakulteta privatnih i državnih koji su registrovani u studentskoj poliklinici i koji su zaraženi. Ako Univerzitet u Beogradu ima nepunih 100.000 studenata, jasno je da su to mali brojevi", kaže prorektor.

Prema njegovim rečima, u poslednje tri godine u Beogradu je došlo do blagog porasta broja studenata upisanih na fakultete.

"Ako glededamo duži period mi imamo pad i više od 10 posto. Ako uporedimo 2014/15. sa 2020/21. tu je pad i veći od 10 posto, ali poslednje tri godine beležimo rast", naglašava Bulat.

Kaže da je najveći pad upisanih u grupaciji prirodno-matematičkih nauka, a generalno svuda postoji rast. Tehnika je najinteresantnija, medicinske nauke, društveno-humanističke nauke. 

Postoji veliki rast interesovanja za master i doktorske studije. Na osnovnim studijama je 62 posto studentkinja i 38 posto studenata, što govori o društvenim kretanjima. Jedino je na tehničkim naukama taj odnos skoro 50 prema 50 posto, ističe prorektor Univerziteta u Beogradu.

Poručuje da je nezapaženo u našoj javnosti prošao podatak da je univerzitet veoma visokorangiran po mestu zaposlenih muškaraca i žena u nastavnim zvanjima.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">