Medicinska sestra u drugom planu, a na prvoj borbenoj liniji

Predsednica Sindikata medicinskih sestara Srbije, Radica Ilić, rekla je za RTS da se uglavnom priča o lekarima herojima, a da su medicinske sestre u drugom planu.

Iako smo pre samo nekoliko dana mislili da su kovid bolnice prošlost, trenutno skoro da nema većeg grada u Srbiji koji nema kovid bolnicu.

Oni koji se izleče od korone često pominju lekare koji su im pomagali, ali sestre zovu anđelima.

Gostujući u Beogradskoj hronici, Radica Ilić, predsednica Sindikata medicinskih sestara Srbije, rekla je da svakog dana 20 puta počinju vesti o lekarima herojima, a da su medicinske sestre u drugom planu.

"Koliko će vremena trebati da zaživi teza da smo profesionalci i da nismo kategorija ostali. To ću apostrofirati. Znam da ovo gledaju moje koleginice kojima je teže nego lekarima. Sestra uključuje infuziju, meri ostale parametre, drži za ruku pacijenta, to je više od profesije i više od bizarnog radnog mesta", objašnjava Ilićeva.

Prema njenim rečima, sestra je i psiholog i sapatnik.

"Juče smo imali u sindikatu dvojicu kolega iz kovid bolnice. Rekao je: Supruga i ja radimo i plašimo se. Postoji strah da ćete zaraziti nekog najbližeg, strah je iznad svega. Najveći strah je šta ako to prenesemo detetu, bračnom drugu, ocu, majci", upozorava ona.

Ističe da je ovo sada specifična situacija i komplikovana situacija. "Ono što nikada nismo videli, dođe momak sa upalom pluća, sutradan on više nije među nama. To je nepoznanica za sve, strah parališe emocije, to traje, sve što se dešava je strah i strah", pojašnjava Ilićeva.

"Mnogo drugih stvari treba da popravimo nekom ko je 15 dana živeo kao u pakalu. Ako mogu da poručim onima koji naše živote kreiraju, ajmo da se pozabavimo tim aspektom psihološke pomoći", kaže ona.

Kaže da ih nema dovoljno, ali tako je bilo i pre 20 godina. "To se ne može rešiti preko noći, ad hok, ali psihološka podrška znači ako znamo koliko je naša struka važna u svetu", rekla je predsednica Sindikata medicinskih sestara Srbije.

Radni dan medicinske sestre

Radica je ukazala da u uslovima pandemije, medicinska sestra dođe iz grada u kom živi u drugi kolektiv. Uđe u bolnicu, obuče kompletnu opremu i počinje rad. Objašnjava da su na intenzivnoj nezi teški pacijenti. Kako kaže, ta oprema ne može da se skine kada vam padne na pamet.

"Nije isto kada pokušavamo da u istu ravan stavimo sve medicinske radnike. Daleko su teži uslovi nego u ratnim bolnicama, treba da pošaljemo poruku da na radnim mestima u prvom planu izgaraju medicinske sestre i tehničari", kaže Ilićeva.

Odgovarajući na pitanje o opremi u bolnicama, Ilićeva kaže da je pozvala telefonom nekoliko predsednika opština u Srbiji, stoji da opreme ima, mada na dva mesta nije bilo rukavica.

"Opreme ima, ali nas nema" 

"Opreme ima, ali nas nema", istakla je Ilićeva.

Govoreći o tome da li je bilo sestara koje su otišle na bolovanje i dobile smanjenu platu, a dobile su koronu na poslu, Ilićeva kaže da čekaju da se sve ovo završi, i da je verovatno došlo do nekog prekida u komunikaciji između ministra i direktora.

"Neki direktori su sebi dali neka prava, istraživaćemo da li je neko ko je bio na bolovanju primio 60 odsto zarade", kaže ona.

Ističe da ovo nije trenutak kada tu temu možemo da stavimo u prvi plan.

Govoreći o zanimanju medicinske sestre za koje se zainteresuju mlade devojke, Ilićeva kaže da ga u velikom procentu upisuju osobe koji imaju empatiju prema drugim ljudima, osećaj da pomognete i razumete.

"Kada bih birala, opet bih izabrala ovaj posao uz sve probleme. Kada se sve ovo završi, treba država da sedne sa nama i da se vidi šta se može popraviti", zaključila je Radica Ilić.