Sajber kriminalci koriste naš strah, oprezno sa aplikacijama i porukama

Građani, usled mera za suzbijanje širenja koronavirusa, više nego ranije koriste internet i društvene mreže što, kako iz Odeljenja za suzbijanje Visokotehnološkog kriminala (VTK) MUP-a poručuju, sajber kriminalci koriste.

Za Tanjug navode da je primetan porast krivičnih dela, kako iz oblasti visokotehnološkog kriminala, tako i klasičnih dela koja se obavljaju preko interneta i društvenih mreža, kao što su prevara, izazivanje panike i nereda, ugrožavanja sigurnosti i nedozvoljena trgovina.

Odeljenje za suzbijanje VTK savetuje građanima da nikako ne otvaraju elektronske poruke i priloge nepoznatih pošiljalaca, a naročito ako se radi o senzacionalističkim i nerealnim pogodnostima, koje navodno te elektronske poruke nude.

"Otvaranjem ovakvog priloga može doći do preuzimanja štetnog softvera koji zaključava sve fajlove na mreži na kojoj se računar nalazi, a za otključavanje se traži plaćanje u virtuelnim valutama", navode iz Odeljenja.

Oni takođe upozoravaju građane da nikako na svojim mobilnim telefonima ne instaliraju aplikacije van zvaničnih prodavnica IOS i Plej stor jer, kažu, pojavile su se poruke koje nude instalaciju aplikacije koja navodno može da detektuje ko pored vas ima koronavirus.

"Reč je o trojancu - štetnom programu koji, ako se instalira, preuzima kontrolu nad uređajem i može da skine novac ukoliko na telefonu postoji bankarska aplikacija korisnika", ukazuje MUP.

Kada su u pitanju prevare i zloupotrebe na internetu, građani treba da su oprezni kada je reč o porukama koje se odnose na koronavirus, način zaštite, lekove i aparature koje navodno leče od koronavirusa, jer se, upozoravaju, u 99 odsto slučajeva radi se o prevarama da se građani navedu da uplate određeni novac ili da kompromituju svoju platnu karticu.

Ne šaljite lične podatke preko SMS-a 

U poslednjih nekoliko dana zabeležena je pojava da je određeni broj građana dobio lažne SMS poruke u vezi sa isplatom penzija, kažu u Odeljenju, i da se od građana traži da dostave svoje lične i bankarske podatke.

"Građani treba da znaju da se radi o lažnim SMS porukama", upozoravaju.

Navode da se u tim porukama traži da dostave lične podatke - JMBG, broj žiro-računa u banci, PIN kod i slično, dok banka nikada ne traži od korisnika da svoje lične podatke ili podatke sa kartice dostavljaju putem SMS poruka ili elektronskom poštom

Ukoliko građani dobiju ovakve poruke potrebno je da to prijave tužilaštvu ili policiji.

Kažu i da jedan broj osoba na društvenim mrežama objavljuje senzancionalistička i lažna obaveštenja o navodnim lekovima za koronavirus kao i o navodnim brojnim smrtnim slučajevima zbog ovog virusa koji ne odgovaraju stvarnom stanju.

"Sve te slučajeve, na osnovu zahteva nadležnog tužilaštva, proveravaju policijski službenici i u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku podnose krivične prijave za krivično delo izazivanje panike i nereda", navode iz VTK.

Prijavite prevare i zloupotrebu

Stručnjaci upozoravaju i da se na internetu i društvenim mrežama javljaju i pojedinci koji žele da profitiraju na prodaji deficitarne medicinske opreme kao što su maske, rukavice, sredstva za dezinfekciju

Ukoliko građani primete bilo koju od zloupotreba koji se odnose na društvene mreže ili internet mogu to da prijave na e-adresu VJT u Beogradu, Posebnog odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala: vtk@beograd.vtk.jt.rs, kao i MUP-a, Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala: vtk@mup.gov.

Krivični zakonik za krivična dela iz oblasti viskotehnološkog kriminala propisuje kazne u rasponu od novčane kazne do kazne zatvora u trajanju do najviše deset godina.