Čitaj mi!

Raste broj inficiranih i u regionu, u Grčkoj više od 19.000 zaraženih dnevno

Srbija je u poslednja 24 časa zabeležila 1.469 novih slučajeva zaraze, a sličan broj inficiranih beleži i Hrvatska - 1.454. I u ostalim zemljama regiona jul je doneo značajan porast broja obolelih, naročito u Grčkoj. Podvarijante omikrona koje su odgovorne za ovaj porast, srećom, ne daju teže kliničke slike.

U 110 zemalja sveta beleži se porast slučajeva koronavirusa, a ako se uporede maj i kraj juna, reč je o porastu od 20 odsto, kažu u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Širenju omikrona doprinose i turistička kretanja, a najviše obolelih u Evropi beleže Francuska, Nemačka i Italija - više od 80.000 novih slučajeva dnevno.

U regionu je značajno manje novozaraženih, ali je vidan porast broja inficiranih.

Jedna od omiljenih letnjih destinacija za državljane Srbije je Grčka. Tamo je, prema poslednjim podacima, 19.303 imalo pozitivan test za samo 24 sata, što je, ipak, za 6.000 manje od prethodnog dana.

I Hrvatska danas ima bolji bilans nego juče - 1.454 naspram jučerašnjih 1.794 inficiranih. U Crnoj Gori je 483 novozaraženih, što je procentualno značajan porast u odnosu na jučerašnjih 227 slučajeva. U BiH ima 164 novih slučajeva, u Severnoj Makedoniji 355.

Albanija beleži više od 1.100 novozaraženih, Bugarska 643.

Stručnjaci porast broja novozaraženih objašnjavaju pojavom podvarijanti omikrona BA-4 i BA-5, koje su zaraznije od prethodnih sojeva. Nema informacija da ti sojevi daju teže kliničke slike, odnosno da su patogeniji.

Ono što je sigurno, to je da vakcine štite, te čak i ako se zarazite, imaćete blažu kliničku sliku.