Čitaj mi!

Evropska agencija za lekove upozorava na nove sojeve omikrona

Evropska agencija za lekove (EMA) upozorila je da varijante BA.4 i BA.5 omikron soja virusa Sars-Kov-2 postataju dominante u Evropi što će "verovatno rezultirati povećanjem slučajeva infekcije kovid 19 u narednim nedeljama".

U Evropskoj Agenciji za lekove navode da na osnovu ograničenih podataka nema dokaza da su BA.4 i BA.5 povezani sa povećanom ozbiljnošću infekcije u poređenju sa cirkulišućim varijantama BA.1 i BA.2., ali upozoravaju da sa povećanje broja inficiranih, kao i u prethodnim talasima, može doći do povećanja hospitalizacija, prijema na intenzivnu negu i broja smrtnih ishoda.

Dodaje se da su nove pod varijante omikrona otpornije na imunitet dobijen vakcinama "Astar-Zeneke" i "Fajzera" jer su "antigenski više udaljeni od osnovnog virusa".

Zemlje se pozivaju da nadziru kretanje i širenje virusa kovid 19, naročito kod satrijih od 65 godina, a iz EMA ponavljaju da su vakcinacija i primanje buster doze i dalje prioriteti u zaštiti, uz očekivanje da će dodatne doze biti potrebne najrizičnijim grupama u očekivanju novih talasa infekcije.