Čitaj mi!

Fauči: Deca od 5 do 11 godina bi mogla da prime "fajzera" početkom novembra

Glavni američki epidemiolog dr Entoni Fauči rekao je da je moguće da će deca od pet do 11 godina početkom novembra moći da prime vakcinu "Fajzera i Bionteka" protiv koronavirusa.

U intervjuu za Ej-Bi-Si dr Entoni Fauči je rekao da je vrlo moguće da će u prve dve nedelje novembra "Fajzerova" vakcina protiv kovida biti dostupna za decu od 5 do 11 godina.

"Ako pogledate podatke koji su javno objavljeni od strane kompanije, oni izgledaju dobro - i kada je reč o efikasnosti i kada je reč o bezbednosti vakcine", naveo je Fauči.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) je u petak objavila studiju prema kojoj se vakcina pokazala izuzetno efikasnom u zaštiti dece od kovida 19.

Panel stranih stručnjaka ima sastanak u utorak, kada bi trebalo da dâ savet Agenciji, pre nego što FDA donese odluku da li da odobri vakcinaciju dece.

Onda je na potezu Centar za kontrolu bolesti i prevenciju, koji treba da dâ zeleno svetlo.

"Fajzer i Biontek" izvršili su i istraživanje efikasnosti vakcine u kojem je učestvovalo 10.000 osoba starijih od 16 godina. Pokazalo se da je vakcina bila delotvorna u 95,6 odsto slučajeva u periodu kada je preovlađivao delta soj.

Ova vakcina dostupna je i u Srbiji.