Čitaj mi!

Dok korona boji zemlje u tamno crvenu, Portugalija ukida mere

Nova epidemijska karta Evropskog centra za prevenciju bolesti pokazuje da je najgore u Sloveniji koja je označena tamno crvenom bojom. U crvenoj zoni su Hrvatska, Rumunija, Bugarska i veći deo Grčke. Zato je ceo Zapadni Balkan van zelene liste Evropske unije za putovanja. Epidemijska situacija je najbolja u Mađarskoj, Češkoj i Danskoj.

S dolaskom jeseni mnoge zemlje pooštravaju mere i uvode obavezne kovid potvrde. Nemačka, koja odbrojava do izbora novog kancelara, želi da podstakne vakcinaciju. Vlasti traže da i nevakcinisani preuzmu deo odgovornosti. Njima od 11. oktobra ukidaju besplatne testove, neće im plaćati bolovanje, ako su u samoizolaciji.

Od 1. oktobra u Beču će tražiti dokaz o vakcinaciji ili preležanoj bolesti za ulazak u barove, noćne klubove i događaje sa više od 500 ljudi. U albanskom parlamentu je obavezna vakcinacija svih poslanika.

U Portugaliji ukidaju ograničenja, jer se približavaju cilju od 85 odsto potpuno vakcinisanih građana.

Jedna od građanki Portugalije kaže da je to sjajno i da nije verovala da će uspeti. Mislila je, kaže, da je to nemoguća misija, ali da im svima im treba čestitati.

"Dobili smo jednu bitku, ali ne znam da li smo pobedili u ratu protiv virusa, jer ovo nije portugalski ili regionalni, već globalni rat", istakao je Enrike Goveja e Melo, načelnik Nacionalnog odseka za vakcinaciju Portugala.

Norveška, beleži rast zaraženih, ali zbog dobrog odziva za vakcinaciju, ne razmišlja o novim restrikcijama. Ni Rusija, ih ne želi, ali pažljivo prati situaciju. Imaju 820 umrlih u jednom danu, najviše od avgusta.

"Očekujem sve više i više ograničenja. Tako je u Evropi, tako će biti i kod nas", rekao je jedan od stanivnika Moskve. Drugi dodaje da su ljudi već umorni od mera, da uglavnom ne nose maske i da ih ni oni ne nose.

U Sjedinjenim Državama je odobrena treća doza "Fajzer" vakcine za osobe starije od 65 godina, rizične grupe i one koji su stalno izloženi virusu. Odluka Evropske agencije za lekove o upotrebi buster doze očekuje se početkom oktobra. Novi Zeland želi 90 odsto vakcinisanih.

"Biće to zlatna karta za našu zemlju. Nećemo tada imati mere koje remete naše živote. Dakle, sve je naš izbor", ističe Džasinda Ardern, premijerka Novog Zelanda.

I u Australiji obećavaju ublažavanje mera kada se vakciniše 70 odsto odraslih, što se očekuje idućeg meseca.