Čitaj mi!

IZ ČASA U ČAS

Najveći broj zaraženih u Indiji od početka pandemije, u Nemačkoj od kovida preminulo još 219 osoba

U svetu je od početka pandemije više od 140,5 miliona ljudi zaraženo koronavirusom, a od posledica zaraze preminulo je preko 3.012.000. Oporavilo se više od 119,3 miliona osoba. Najviše zaraženih i preminulih ima u SAD, a veliki broj inficiranih svakodnevno se beleži i u Indiji i Brazilu.

U Britaniji za 24 časa dato više od 600.000 doza vakcina

U Velikoj Britaniji su u poslednja 24 sata dato više od 600.000 doza vakcina protiv koronavirusa, objavlili su zvaničnici.

Prema tim podacima, u petak je građanima Britanije dato 119.306 prvih doza i 485.421 drugih doza vakcina, prenosi Rojters.

U istom periodu, registrovano je 2.206 novih slučajeva korona virusa, a preminulo još 35.

(Tanjug)

U Izraelu opada broj zaraženih, ukidaju se maske na otvorenom

U Izraelu je bar jednu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo više od 57 odsto građana, a od sutra se ukida obaveza nošenja maski na otvorenom.

U zatvorenim prostorima i dalje će biti obavezno nošenje maske, prenosi Harec.

Prema podacima ministarstva zdravlja, bar jednu dozu vakcine protiv kovida primilo je 5,34 miliona Izraelaca ili skoro 57,5 odsto populacije.

U toj zemlji trenutno je 2.680 aktivnih slučajeva.

(Tanjug)

Rekordan broj obolelih u Turskoj u jednom danu

U Turskoj je registrovano 62.606 novih slučajeva kovida 19, što je najviše obolelih u jednom danu od početka pandemije, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

Turska je trenutno na četvrtom mestu u svetu prema prosečnom porastu broja obolelih za poslednjih sedam dana, navodi Rojters.

Od početka pandemije ukupno je zaraženo 4,2 miliona ljudi, a od posledica infekcije korona virusom preminulo je 35.608 obolelih.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan je prošle sedmice najavio uvođenje nekoliko novih restriktivnih mera, kao i delimično zaključavanje nekih oblasti tokom prve dve sedmice meseca ramazana kako bi se sprečilo širenje virusa.

(Tanjug)

Od ponedeljka u Grčkoj obavezni kućni testovi za zaposlene

U Grčkoj će kućni testovi na korona virus biti obavezni za veći broj zaposlenih u javnom i privatnom sektoru od ponedeljka, 19. aprila, objavili su grčki ministri u zajedničkom saopštenju.

Kada je reč o javnom sektoru, testovi će biti obavezni za radnike u Civilnim servisnim centrima (KEP), opštinama, sudovima, službama za čišćenje i ljudima koji rade u službi "Pomoć u kući", javlja list Katimerini.

U privatnom sektoru, zaposleni u maloprodaji će morati da dokažu da su negativni, kao i radnici koji rade u ugostiteljstvu, saobraćaju, turizmu, zatim frizeri, zaposleni u salonima lepote, kladionicama.

Testovi će se raditi jednom nedeljno, pre odlaska na posao i važiće sedam dana.

Poslodavcu nije dozvoljeno da pusti radnika u firmu koji se nije testirao.

(Tanjug

Bivšem predsedniku Perua kazna zbog vakcinacije preko reda

Jednoglasnom odlukom Kongresa Perua, bivšem predsedniku te zemlje Martinu Vizkari zabranjeno je vršenje javnih funkcija u narednih 10 godina jer je, navodno, preko reda primio vakcinu protiv kovida 19.

Vizkara je proglašen krivim za zloupotrebu položaja, tajne dogovore i davanje lažnih izjava u okviru skandala u kojem je razotkriveno da je veliki broj ministara i drugih zvaničnika primio vakcine Sinofarma pre nego što su bile javno dostupne u zemlji, prenosi Rojters.

Kongres je takođe kaznio bivšu ministarku zdravlja Pilar Mazeti zabranom obavljanja javnih funkcija u narednih osam godina i bivšu ministarku spoljnih poslova Elizabet Astet na godinu dana.

(Tanjug, Rojters

Tajland: Više od 1.500 novih slučajeva

U Tajlandu je zabeleženo 1.547 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminule su dve osobe, preneo je Rojters.

Od početka epidemije u toj zemlji zabeleženo je 40.585 slučajeva zaraze, a preminulo je 99 osoba.

(Rojters

Više od 23.800 slučajeva u Nemačkoj, preminulo još 219 osoba

U Nemačkoj su, prema podacima Instituta "Robert Koh", zabeležena nova 23.804 slučaja zaraze koronavirusom, a od posledica zaraze preminulo je još 219 osoba, preneo je Rojters.

Od početka epidemije u Nemačkoj zabeleženo je 3.123.077 slučajeva zaraze, a preminulo je 79.847 ljudi.

(Rojters

Indija ponovo beleži najveći broj novozaraženih od početka pandemije

U Indiji je ponovo registrovan rekordan broj novozaraženih koronavirusom, u protekla 24 sata potvrđena su 234.692 nova slučaja kovida 19, pokazuju današnji podaci tamošnjeg ministarstva zdravlja.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva infekcije u Indiji je skoro 14,5 miliona, a zemlja je na drugom mestu u svetu po broju inficiranih, posle SAD, navodi Rojters.

Od posledica koronavirusa umrla je još 1.341 osoba, a od početka pandemije ukupan broj preminulih je 175.649.

Indija je po broju žrtava koronavirusa na četvrtom mestu u svetu, posle SAD, Brazila i Meksika.

(Tanjug, Rojters

Trudnicama u Britaniji savetuju se vakcine "Fajzera" ili "Moderne"

Trudnice u Velikoj Britaniji trebalo bi da se vakcinišu vakcinom Fajzera ili Moderne jer ima više realnih podataka da su bezbedne za upotrebu, objavila je britanska Zajednička komisija za vakcinaciju i imunizaciju koja izdaje preporuke za vakcinisanje.

Komisija je navela da je u SAD vakcinisano oko 90.000 trudnica uglavnom sa ove dve vakcine i da nije bilo nikakvih ozbiljnih nuspojava.

"Na osnovu tih podataka Komisija savetuje da se trudnicama u Velikoj Britaniji, kad god je to moguće, daju vakcine 'Fajzer-Bionteka' ili 'Moderne'. Nema dokaza da su ostale vakcine nebezbedne za trudnice, ali potrebna su dodatna ispitivanja", saopštili su zvaničnici, prenosi Rojters.

Trudnicama u Britaniji ranije se savetovalo da ne primaju vakcinu zbog nedovoljno informacija o njenom dejstvu.

(Tanjug, Rojters

Juče je broj preminulih od posledica zaraze koronavirusom premašio tri miliona

U Sjedinjenim Američkim Državama je, prema podacima sajta worldometers.info, zabeleženo 32.305.912 slučajeva zaraze koronavirusom, a od kovida 19, bolesti koju virus izaziva, preminule su 579.942 osobe.

Veliki broj novih slučajeva svakodnevno se beleži i u Indiji. Zaraženo je 14.526.609 ljudi, a od posledica kovida preminule su 175.673 osobe.

Brazil je najveće žarište virusa u Južnoj Americi – zabeležena su 13.834.342 slučaja, a preminule su 369.024 osobe.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">