Čitaj mi!

Mama, oprosti mi što i dalje ne mogu da te sahranim

Rimska groblja su prepuna i nema više mesta za sahrane niti kremacije. Zato su u gradu osvanuli panoi kojima Oberdan Zukaroli traži oproštoj od majke koja je preminula još 8. marta u 85. godini, ali i dalje je u mrtvačnici jer na groblju Prima porta u Rimu za nju nema mesta.

Budući da je broj preminulih ove godine znatno veći, mrtvačnice u glavnom gradu Italije su prepune, a kremacije su stopirane.

Rimska groblja su prepuna jer nema dovoljno grobnih mesta, zaposlenih nema dovoljno a nikada nije bilo obnove i potrebnih radova na grobljima, pa je u vreme pandemije kolaps bio neizbežan.

Zaposleni iz pogrebnog preduzeća "Ame" zabrinuti su zbog situacije koja ih je zatekla nespremne.

"Baš se trudimo, ali sve je više mrtvih, od oktobra 2020. do marta 2021, preminule su 4.763 osobe više nego u istom periodu prethodne godine (više od 30 odsto), a u prvim danima aprila 79 preminulih više nego prošle godine."

Potrebno je zaposliti nove radnike, proširiti groblja na još 60.000 novih grobnih mesta.

A s kremacijom sve je još crnje! Iz pogrebnog preduzeća su naveli da nemaju dovoljno peći, pa će svi preminuli biti sahranjeni na uobičajen način.

Zato je Oberdan Zukaroli zakupio nekoliko reklamnih panoa kako bi ceo grad video u kakvom su stanju groblja u Rimu i da se na taj način izvini majci koju, iako je preminula posle tri nedelje provedene u bolnici San Đovani od posledica infarkta, više od mesec dana ne može da sahrani.

Zbog pandemije i zabrane poseta bolnicama, nije mogao da vidi majku pred smrt, niti sada da joj odnese cvet na grob.

Ernesta Magri, mada je preminula 8. marta, i dalje se nalazi u privremenoj mrtvačnici, koja više liči na magacin, na groblju Flaminio i ne zna se do kada će tamo biti.

"Da li na taj način Grad Rim iskazuje poštovanje prema mrtvima?", pita se Oberdan.

"Moja majka, kao i ostali Rimljani koji su nedavno preminuli, bila je deo ovog grada. Majka petoro dece zaslužuje dostojanstven pogreb, a pošto to ne mogu da joj priuštim, odlučio sam da joj se javno izvinim", rekao je Oberdan.

Na panoima veličine devet puta sedam metara, koji se nalaze u pet velikih rimskih ulica, kao i 250 manjih panoa na svim lokacijama u gradu, Oberdan traži oproštaj od majke. U svoje ime i u ime jednog od najlepših gradova na svetu u kome je Ernesta Magri rođena pre 85 godina, ali još nije sahranjena.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">