Čitaj mi!

Agencija za lekove EU odobrila vakcinu "Astra-Zeneke", broj umrlih u Francuskoj prešao 75.000

Koronavirusom je širom sveta zaraženo više od 102 miliona ljudi, a do sada je od posledica infekcije preminulo 2.200.000. Oporavilo se preko 73 miliona zaraženih pacijenata.

Prvi smrtni slučaj u Severnoj Makedoniji od britanskog soja virusa

Pacijent iz Makedonije kod kojeg je 4. januara potvrđen britanski soj virusa umro je od posledica kovida 19, piše Plusinfo.

(plusinfo.mk)

Grčka ponovo zatvara radnje, srednje škole i dalje onlajn

U Grčkoj će u subotu biti zatvorne prodavnice, manje od nedelju dana otkad su ponovo otovorene, a planovi za ponovono otvaranje srednjih škola su odloženi na neodređeno vreme, zbog naglog porasta broja novih slučajeva koronavirusa.

Član savetodavnog tela vlade Vana Papaevangelu objasnila je da zabrinjava širenje infekcije u najgušće naseljenim delovima zemlje, prenosi Rojters.

"Ne želimo da dođe do eksponencijalnog rasta broja inficiranih koji bi negativno uticao na naš zdravstveni system", rekla je Papaevangelu.

Dodala je da je pažnja epidemiologa sada sa severa zemlje preusmerena na oblast Atine, gde se u većini kvartova uočava jasan porast broja zaraženih.

Popunjenost bolničkih kapaciteta u Atini, gde živi skoro polovina stanovnika Grčke dostigla je 61 odsto.

U toj zemlji su 18. januara preduzeti prvi koraci za ublažavanje drugog "zaključavanja" koji je na snazi od novembra.

Ponovo su otvorene prodavnice, frizerski saloni, osnovne škole i vrtići.

Prema novim merama, prodavnice u oblastima sa visokom stopom zaražavanja moraće ponovo da budu zatvorene, ali će kupci moći da naručuju robu onlajn ili telefonom.

Srednje škole će do daljeg nastaviti da drže nastavu na daljinu.

(Tanjug)

Broj preminulih od kovida u Francuskoj premašio 75.000

Zdravstvene vlasti Francuske saopštile su da je broj preminulih od koronavirusa u Francuskoj od početka pandemije premašio je 75.000, nakon što je u poslednja 24 sata potvrđeno 820 novih smrtnih slučajeva.

Broj žrtava kovida 19 u toj zemlji sada je 75.620, prenosi Rojters.

Među preminulima od poslednjeg preseka 355 ljudi umrlo je u bolnicama, što je za 11 više nego prethodnog dana, a uračunati su i preminuli u starčkim domovima u protekla tri dana, kojih je bilo 465.

(Tanjug)

Severna Makedonija: Preko 300 novozarženih

U Severnoj Makedoniji u poslednja 24 sata testirano je 2.024 građana, na kovid 19 pozitivno je 302, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Od poslednjeg preseka, preminulo je još deset osoba od posledica infekcije kovidom 19, navodi agencija MIA.

Aktuelnih slučajeva je 8.515, najviše u Skoplju – 4.658.

Ukupno je registrovano 92.193 slučajeva zaraze, preminuo je 2.841 oboleli, a testirano je 452.019 građana.

Do sada se oporavilo 80.837 obolelih.

(Tanjug

SZO: Odobrenje za "Astra-Zeneku" u naredne dve nedelje

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) se nada da će u naredne dve nedelje odobriti hitnu upotrebu vakcine AstraZeneke protiv korona virusa, izjavila je glavni naučnik te agencije UN, Sumija Svaminatan.

"Nadam se da će se to desiti u naredne dve nedelje, ako sve bude išlo po planu", rekla je ona, prenosi Rojters.

Dodala je da će, nakon što budu prikupljeni svi podaci i izdata dozvola doze početi da stižu od proizvođača iz Indije i Južne Koreje.

Zamenik direktora SZO za pristu lekovima i medicinskim sredštvima Marianđela Simao rekla je da je ta organizacija poslala tim i u Kinu, kako bi pregledao postrojenja za proizvodnju vakcina.

(Tanjug)

Preko 29.000 novih slučajeva u Britaniji

U Velikoj Britaniji je, prema vladinim podacima, potvrđeno još 29.079 slučajeva korona virusa.

To je neznatno povećanje broja novozaraženih u odnosu na četvrtak, kada ih je bilo 28.680, prenosi Bi-Bi-Si.

Podaci o novim smrtnim slučajevima, koji se obično objavljuju u isto vreme, trenutno nisu dostupni zbog "tehničkog problema", saopšteno je iz tamošnjeg Odeljenja za zdravstvo i socijalnu zaštitu.

(Tanjug

Još deset umrlih i 539 novozaraženih u Crnoj Gori

Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio je da je, prema poslednjem preseku, od 1.813 uzoraka registrovano još 539 infekcija koronvirusom i još deset 10 umrlih od posledica kovida 19.

Ukupan broj preminulih od od početka pandemije u Crnoj Gori je 800.

U protekla 24 sata prijavljen je oporavak 620 pacijenta.

Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva je 7.528.

Registrovanih slučajeva zaraze u Crnoj Gori od početka epidemije je 60.827.

(vijesti.me

Usporena vakcinacija u Belgiji, zacrtan plan ostvariv tek do 2024.

U Belgiji se oseća neodostatak vakcina, u Danskoj su već potrošene sve raspoložive doze, a slično je i u Španiji, kaže dopisnik RTS-a iz Brisela.

I pored toga što Evropska agencija za lekove odobrila upotrebu vakcine "Astra-Zeneke" u EU, poznato je da će ta kompanija isporučiti samo četvrtinu od obećanih sto miliona doza u prvoj tranši. 

Do sada je u Belgiji vakcinisano 243.000 ljudi. Prema prvobitnom planu, 80 odsto osetljivih kategorija trebalo je da se vakcinišu do kraja marta, a ukupne populacije do kraja juna.

Prema sadašnjem tempu, to bi se dostiglo tek 2024. godine.

 

Izveštaj Dušana Gajića

Grčka: Još 941 novi slučaj, 22 osobe preminule

U Grčkoj je u poslednja 24 sata potvrđen 941 novi slučaj koronavirusa, a preminule su 22 osobe, saopštila ne Nacionalna organizacija za javno zdravlje.

U toj zemlji na respiratorima je trenutno 260 pacijenata.

Od početka epidemije u Grčkoj je zaraženo 155.678 osoba, od kojih su 5.764 preminule.

(Tanjug)

Britanija: Vakcinisano više od 8,3 miliona građana, 7,8 su prve doze

Podaci britanske vlade pokazuju da je do 28. januara dato 8.369.438 doza vakcina, od kojih su 7.891.184 su prve, što je porast od 443.985 u odnosu na podatke iz prethodnog dana.

Blizu pola milona su druge doze, a sedmodnevni prosek prvih doza datih u Velikoj Britaniji sada iznosi 358.297.

Na osnovu najnovijih podataka, prosečno bi bilo potrebno 418.166 prvih doza vakcine svakog dana kako bi se postigao cilj vlade u Londonu od 15 miliona prvih doza do 15. februara.

(Gardijan)

Berlin ograničava putovanja iz zemalja sa novim sojevima

Nemačka će uvesti ograničenja putovanja za putnike iz Brazila, Velike Britanije, Portugalije i Južne Afrike, u kojima su u cirkulaciji zaraznije varijante koronavirusa, navodi se u nacrtu vladinog dokumenta u koji je Rojters imao uvid.

"Uz postojeća pravila koja obuhvataju testiranje i karantin, uvešće se privremena ograničenja na putovanja iz zemalja sa novim varijantama virusa", navodi se u dokumentu.

Zeleno svetlo regulatora za lekove EU za vakcinu "Astra-Zeneke"

Evropska agencija za lekove (EMA) preporučila je registraciju vakcine protiv koronavirusa kompanije "Astra-Zeneka" za osobe starije od 18 godina.

To je treća vakcina protiv koronavirusa koju je EMA preporučila za odobrenje.

(Gardijan

Gardijan: Vakcina "Džonsona i Džonsona" davaće se samo jednom

Vakcina protiv kovida američke kompanije "Džonson i Džonson" pokazala je dobre rezultate na testiranjima i mogla bi da promeni imunizaciju na globalnom nivou budući da je potrebno dati samo jednu dozu, piše Gardijan.

U Švedskoj najmanje novozaraženih za poslednja tri meseca

Švedska, koja nije primenjivala meru zabrane kretanja tokom pandemije, registrovala je 2.400 novih slučajeva te infekcije, pokazuju podaci zdravstvenih vlasti te zemlje.

Broj novozaraženih u Švedskoj je značajno smanjen tokom poslednjih nekoliko nedelja i ovo je najmanji broj novoinficiranih za poslednja tri meseca, prenosi Rojters.

Švedska, koja ima oko 10 miliona stanovnika, zabeležila je 71 novi smrtni slučaj, a ukupan broj preminulih je 11.591.

(Tanjug)

U Slovačkoj zaražena još 2.581 osoba, preminule 84

Broj zaraženih u Slovačkoj porastao je u toku jučerašnjeg dana za 2.581 - na ukupno 246.008.

Prethodnog dana je u toj zemlji vakcinisano 8.409 osoba, a do sada ukupno 123 999, saopštio je Nacionalni zdravstveni informacioni centar.

Preminule su još 84 osobe, pa ukupan broj smrtnih slučajeva iznosi 4.495.

U bolnicama se trenutno nalazi 3.511 pacijenata, od kojih na odeljenjima intezivne nege 258, a na respiratorima 308.

Od kovida 19 se tokom prethodnog dana izlečilo 3.159 osoba, a od počekta pandemije 208.406.

(Tanjug)

Evropska unija objavila ugovor sa "Astra-Zenekom"

Kako bi dokazala da sadrži obavezujuće odredbe, Evropska unija je objavila ugovor koji je sklopila u avgustu sa kompanijom "Astra-Zeneka".

U ugovoru je navedeno da će kompanija isporučiti Evropskoj uniji 300 milioan doza nakon što regulatorno telo odobri vakcinu, uz opciju dodatnih 100 miliona.

Ipak, "Astra-Zeneka" je usporila tempo isporuke, pa iz Evropske unije očekuju da će dobiti samo četvrtinu od 100 miliona doza za koje je dogovoreno da će stići do marta.

Kompanija je saopštila da ima probleme sa proizvodnjom u Holandiji i Belgiji.

Dok iz Evropske unije tvrde da je "kristalno jasan" ugovor sa "Astra-Zenekom" jer sadrži obavezujuće odredbe, iz kompanije se pozivaju na formulaciju iz ugovora da će pružiti "najbolji razuman napor" da isporuče vakcine, što, kako tvrde, nije obavezujuća odredba.

Broj inficiranih u Rumuniji veći za 2.737, preminulo 19 ljudi

U Rumuniji je tokom poslednja 24 sata potvrđeno 2.737 novih slučajeva zaraze koronavirusom među više od 31.000 testiranih uzoraka, objavljeno je u Bukureštu.

Od početka pandemije u Rumuniji je potvrđeno ukupno 724.250 slučajeva zaraze, a od infekcije se oporavilo 669.175 ljudi, prenosi Ađerpres.

Od kovida 19 umrla je još 91 osoba, a ukupan broj umrlih je 18.196.

Na bolničkom lečenju je 7.788 kovid pacijenata, od kojih 996 na intenzivnoj nezi.

(Tanjug)

U Bosni i Hercegovini inficirane još 303 osobe, preminulo 20

U Bosni i Hercegovini je tokom poslednja 24 sata prijavljeno 20 smrtnih slučajeva i 303 novozaražene osobe. Testirano je 2.367 uzoraka.

Samo u Federaciji BiH je, prema saopštenju federalnog Zavoda za javno zdravlje, u poslednja 24 sata prijavljeno pet novih smrtnih slučajeva i 189 novozaraženih.Testirano je 1.633 uzorka.

U FBiH je do sada testirano ukupno 397.298 uzoraka, a virus je potvrđen kod 78.322 osobe.

Zaključno s današnjim danom, izlečeno 65.273 pacijenta, a tokom poslednja 24 sata zabeležen je oporavak 225 pacijenata. Trenutno je aktivno 10.578 slučajeva.

S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 2.471.

Ranije je saopšteno da je u Republici Srpskoj prijavljeno 13 smrtnih slučajeva i 101 novozaražena osoba.

U Brčko distriktu je registrovano 13 novih slučajeva zaraze, od 65 testiranih uzoraka. Preminule su dve ženske osobe, a jedna se oporavila. Trenutno su aktivna 424 slučaja.

(Tanjug)

Mađarska odobrila kinesku vakcinu

Mađarska Agencija za lekove odobrila je kinesku vakcinu protiv koronavirusa "Sinofarm", saopštila je direktorka Službe za javno zdravlje Sesilija Miler.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je jutros da bi Budimpešta mogla da potpiše ugovor o kupovini kineske vakcine protiv koronavirusa danas ili sutra i dodao da je vlast čekala da vidi kako će proteći masovna vakcinacija kineskom vakcinom u Srbiji.

Orban je za državni radio rekao da će sam izabrati kinesku vakcinu jer njoj najviše veruje.

Mađarska bi tako postala prva zemlja članica Evropske unije koja bi davala kinesku vakcinu ako je odobre mađarske vlasti, a prošle je nedelje postala i prva država EU koja je kupila rusku vakcinu "sputnjik"

Prva isporuka "Sinofarma" mogla bi da sadrži milion doza.

(Tanjug)

Foto: EPA-EFE

Još 101 osoba zaražena u Republici Srpskoj, preminulo 13 pacijenata

U Republici Srpskoj je tokom protekla 24 sata prijavljeno 13 smrtnih slučajeva i 101 osoba zaražena koronavirusom, saopštio je Institut za javno zdravlje u Banjaluci.

Testirano je 669 laboratorijskih uzoraka, a među novozaraženima su 38 muških i 63 ženske osobe, od kojih je 12 mlađe, 68 srednje i 21 osoba starije životne dobi.

Među preminulim pacijentima je šest muškaraca i sedam žena, od kojih je jedna imala 27 godina.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđen 40.071 slučaj zaraze, a preminulo je ukupno 2.050 osoba. Do sada se oporavilo 26.809 osoba, a testirano su ukupno 182.312 osobe.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 585, pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 4.434 osoba, a nadzor je završen kod 129.523 osobe.

(Tanjug)

U Hrvatskoj zaražena još 561 osoba, preminulo 29

Tokom poslednja 24 sata u Hrvatskoj je prijavljeno 29 smrtnih slučajeva i 561 novozaražena osoba, saopštio je Nacionalni štab.

Aktivno je 3.117 slučajeva, hospitalizovano je 1.286 ljudi, a 121 pacijent je na respiratoru.

Do sada je protiv koronavirusa vakcinisano 58.585 osoba 

(Tanjug)

U Sloveniji zaražene još 1.294 osobe

U Sloveniji su tokom poslednja 24 sata na koronavirus testirane 12.033 osoba, od kojih su 1.294 bile pozitivne na virus, Preminulo je još 20 osoba, saopštila je slovenačka vlada.

Trenutno je aktivan 17.451 jedan slučaj, na bolničkom lečenju je 1.106 osoba, 172 na intenzivnoj nezi, a 25 na respiratorima.

Od početka pandemije u Sloveniji je preminulo 3.448 osoba.

Do sada su u toj zemlji protiv koronavirusa vakcinisane 51.653 osobe, od kojih je 13.319 primilo drugu dozu.

Još 1.500 inficiranih u Austriji, umrla 51 osoba

U Austriji je tokom poslednja 24 sata registrovano 1.500 novozaraženih koronavirusom. Broj umrlih povećan je za 51, na ukupno 7.658.

Broj hospitalizovanih kovid pacijenata smanjen je za 44, na ukupno 1.747.

Na intenzivnoj nezi nije bilo promena, te se i daljen na njoj alazi 298 pacijenata.

Od početka pandemije u Austriji je pozitivno testirano 410.230 osoba, a izlečeno 389.476. Do sada su vakcinisane 208.444 osobe.

(Tanjug)

Rusija nudi Evropskoj uniji 100 miliona doza vakcine "sputnjik"

Rusija bi mogla da u drugom kvartalu obezbedi Evropskoj uniji 100 miliona doza svoje vakcine protiv koronavirusa "sputnjik", saopštio je proizvođač - Ruski fond za direktne investicije (RDIF).

"Po završetku glavnog dela masovne vakcinacije u Rusiji, Fond može da snabde EU sa 100 miliona doza vakcine za 50 miliona ljudi u drugom kvartalu", navedeno je iz RDIF na Tviteru.

Vakcina "sputnjik" registrovana je u 15 zemalja i nedavno je predata dokumentacija Evropskoj agenciji za lekove za registraciju ove vakcine u EU. Mađarska je prva članica EU koja je odobrila rusku vakcinu.

(Tanjug)

U Bugarskoj 560 novozaraženih, preminule 23 osobe

Ministarstvo zdravlja Bugarske saopštilo je da je juče registrovano 560 novih slučajeva zaraze koronavirusom, na uzorku od 12.297 testova.

Ta brojka je niža za 38 inficiranih nego u sredu, a u Bugarskoj trenutno ima 25.676 aktivnih slučajeva, dok se u bolnicama nalazi 2.877 pacijenata, prenela je agencija BTA.

Preminulo je 23 pacijenata, a oporavila su se 1.303, pa je broj umrlih od kovida sada 8.973, dok je broj oporavljenih 182.925.

Juče je u Bugarskoj vakcinisano 4.719 ljudi.

(Tanjug)

Stručnjaci SZO posetili bolnicu u kojoj su lečeni prvi inficirani pacijenti

Tim Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koji u Kini istražuje poreklo koronavirusa, posetio je bolnicu u Vuhanu gde su lečeni prvi inficirani pacijenti.

"Prvi susret licem u lice sa našim kolegama. Ispravka, maska u masku, u skladu sa epidemiološkim merama", potvrdila je na Tviteru današnji susret sa kineskim kolegama holandska virološkinja Marion Kopman.

Još 1.459 inficiranih u Mađarskoj, preminula 83 pacijenta

U Mađarskoj su tokom protekla 24 sata 83 pacijenta preminula od kovida 19, a registrovano je 1.459 novoinficiranih koronavirusom.

Do sada su od koronavirusa život izgubile 12.374 osobe. 

Broj aktivnih slučajeva je 97.752, a od oboljenja su se oporavila 254.783 pacijenta.

Na lečenju od koronavirusa u bolnicama se nalazi 3.649 pacijenata, dok je 258 bolesnika na respiratorima.

Do sada je vakcinisano 175.283 građana, dok je 37.727 ljudi primilo drugu dozu cepiva.

U karantinu je 17.540 građana zbog sumnje na kovid 19, dok su testirane 3.116.784 osobe.

"Fajzerove" vakcine nemaju veze sa smrtnim slučajevima

Vakcina protiv koronavirusa kompanije "Fajzer" nije povezana sa smrtnim slučajevima koji su prijavljeni nakon vakcinacije i nisu zabeleženi novi neželjeni efekti, saopštilo je regulatorno telo Evropske unije.

Evropska agencija za lekove je saopštila da je istražila prijavljene smrtne slučajeve, uključujući nekoliko starijih osoba, i zaključila da nisu povezani sa vakcinacijom protiv koronavirusa.

Iz agencije navode i da zveštaji o povremenim teškim alergijskim reakcijama nisu prevazišli ono što je već bilo poznato o tom neželjenom efektu.

(Gardijan)

Foto: EPA-EFE

U Rusiji 19.328 novozaraženih, preminula 534 pacijenta

Tokom protekla 24 sata u Rusiji je registrovano 19.328 novozaraženih koronavirusom, dok su 534 pacijenta preminula od kovida 19.

Ukupan broj inficiranih od početka pandemije sada iznosi 3.813.048, a 72.185 osoba je umrlo od posledica infekcije.

(Gardijan)

Meksiko treći na svetu po broju preminulih od kovida 19

Meksiko je pretekao Indiju po broju preminulih od kovida 19 i postao treća zemlja u svetu sa 155.145 umrlih, pokazuju podaci agencije Rojters.

Ministarstvo zdravlja Meksika je rano jutros saopštilo da je potvrđeno 18.670 novozaraženih i 1.506 preminulih. Ukupan broj obolelih od početka pandemije sada je 1.825.519.

Prva po broju preminulih je Amerika (443.769), a drugi je Brazil (221.676). Indija, koja je do sada bila na trećem mestu, ima deset puta više stanovnika od Meksika i 153.847 preminulih.

(Tanjug)

Fon der Lajen: Ugovor sa "Astra-Zenekom" kristalno jasan

Ugovor Evropske unije i kompanije "Astra-Zeneka" o njenoj vakcini protiv koronavirusa sadrži obavezujuće odredbe, istakla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i zatražila od proizvođača lekova objašnjenje za zastoj u isporuci.

Fon der Lajenova je rekla da ugovor sadrži veoma jasne odredbe o količinama isporuke za decembar i prva tri kvartala 2021. godine, a pomenula je i četiri proizvodna pogona od kojih su dva u Britaniji, prenosi Rojters.

"Postoje obavezujuće odredbe i ugovor je kristalno jasan", naglasila je Fon der Lajenova.

(Tanjug)

Ursula fon der Lajen (Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET)

Tim SZO počinje istragu o poreklu kovida u Vuhanu

Tim Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koji istražuje poreklo kovida 19 sastala se sa kineskim naučnicima, a uskoro će uslediti poseta i laboratorijama, pijacama i bolnicama u Vuhanu.

Juče je timu istekao dvonedeljni karantin od dolaska u Kinu, pa sada mogu da krenu u istragu.

"Prvo ćemo da se susretnemo s našim kolegama, da pričamo o planu koji imamo ovde u Vuhanu. Drago nam je da vidimo uživo naše kineske kolege, posle niza onlajn susreta", rekao je Marion Kopmans, virusolog iz Holandije.

Tim SZO bi trebalo da provede još dve nedelje u Kini i poseti pijacu gde je navodno izbila pandemija, a posetiće i Vuhanski institut za virusologiju.

(Tanjug)

Stručnjaci SZO sastali su se u Vuhanu sa kineskim kolegama (Foto: EPA-EFE/ ROMAN PILIPEY)

Požar u kovid bolnici u Bukureštu, nastradale četiri osobe

Najmanje četiri osobe su nastradale u požaru koji je izbio u glavnoj rumunskoj kovid bolnici u Bukureštu.

Požar je u prizemlju bolnice izbio jutros oko pet sati. Tri osobe su pronađene mrtve u bolnici, a jedna je preminula nakon pokušaja reanimacije.

Četiri odeljenja bolnice su zahvaćena požarom, a 102 osobe su evakuisane i prebačene u druge bolnice.

Policija još nije objavila uzrok požara. 

(Gardijan)

Broj inficiranih u Nemačkoj veći za 14.022

Nemačka je juče zabeležila 14.022 novozaraženih koronavirusom, pokazali su podaci Instituta "Robert Koh".

Preminulo je još 839 osoba, pa je broj smrtnih slučajeva od početka pandemije dostigao 55.752. Do sada je zvanično zabeleženo 2.192.850 inficiranih.

(Tanjug) 

Brazilsko regulatorno telo: Vakcina "Astra-Zeneke" bezbedna za starije

Brazilsko zdravstveno regulatorno telo "Anvisa" saopštilo je u četvrtak da podaci o vakcini protiv koronavirusa koju su razvile kompanija "Astra-Zeneka" i Oksfordski univerzitet, za sada pokazuju da je ta vakcina bezbedna za starije pacijente.

"Anvisa" se oglasila nakon što je Nemačka preporučila da se vakcine ovog proizvođača daju samo osobama mlađim od 65 godina jer "učešće starijih u studijama koje su do sada sprovedene nije statistički relevantno".

(Tanjug)

Južnoafrički soj koronavirusa registrovan i u SAD

Medicinski zvaničnici u Južnoj Karolini saopštili su da su otkrili dva slučaja zaraze sojem koronavirusa koji je najpre detektovan u Južnoj Africi.

Nijedna od inficiranih osoba nije putovala u poslednje vreme.

Iako je soj iz Južne Afrike detektovan u preko 30 zemalja sveta, slučajevi iz Južne Karoline su prvi potvrđeni u SAD.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti su saopštili da pojava novog zaraznijeg soja koronavirusa naglašava potrebu za brzim sprovođenjem vakcinacije, kako bi se smanjila mogućnost da virus nastavi da mutira.

(Tanjug)

Najviše zaraženih koronavirusom registrovano je u Sjedinjenim Američkim Državama - preko 26 miliona, kao i najviše preminulih od kovida - 443.000.

Tim stručnjaka Svetske zdravstvene organizacija počeo je istragu o poreklu koronavirusa u Vuhanu. Naučnici Svetske zdravstvene organizacijom (SZO) planiraju da posete bolnice, laboratorije i pijace u kineskom gradu Vuhanu, kako bi istražili poreklo virusa SARS-Kov-2.

Kako je navedeno u objavi na Tviter nalogu SZO, oni će posetiti Institut za virologiju u Vuhanu, pijacu Huanan i laboratoriju Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti i razgovarati sa nekim od prvih kovid pacijanata.

Kompanija "Novavaks" je saopštila  da je njena vakcina pritiv koronavirusa efikasna 89,3 odsto. To su pokazali rezultati ispitivanja u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da je vakcina "Astra-Zeneke" efikasna za sve starosne grupe, nakon što je nemački Komitet za vakcinu saopštio da nema podataka da je ona efikasna za starije od 65 godina.

Evropska unija mogla bi u narednim danima da blokira izvoz miliona doza vakcina protiv kovida u Veliku Britaniju, što bi bio odgovor Brisela na veliku nestašicu zaliha u državama članicama.

Posle najavljenog kašnjenja u proizvodnji vakcina, pogon "Fajzera" u Belgiji vratio se uobičajenom rasporedu proizvodnje, saopštila je ta kompanija.