Rusija testira vakcinu na vojnicima, prognoze optimistične

Rusko ministarstvo odbrane odabralo je 50 vojnika dobrovoljaca na kojima će biti izvršena klinička testiranja vakcine protiv koronavirusa.

Efikasnost i bezbednost vakcine biće testirana na 50 vojnika, uključujući i pet žena, koji su dobrovoljno pristali da budu deo istraživanja, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Svi dobrovoljci su prošli preliminarna testiranja i preglede i nisu im dijagnostifikovana nikakva oboljenja.

Klinička testiranja vakcine će biti obavljena u 48. Centralnom istraživačkom institutu Ministarstva odbrane, na kojem su ranije već uspešno sprovedena testiranja vakcina protiv ebole, MERS-a i sezonskog gripa.

Prva grupa dobrovoljaca stiže u sredu, a ovo će biti prvo zvanično testiranje vakcine protiv koronavirusa u Rusiji.

Ministar odbrane Sergej Šojgu obećao je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da će klinička ispitivanja vakcine biti gotova pre jula.

Potpredsednik ruske vlade Dmitrij Černišenko je istakao da bi masovna vakcinacija stanovništva mogla početi na jesen ove godine, ako klinička ispitivanja pronađu efikasnu i bezbednu opciju.

"Rad na vakcini je u punom jeku i čekamo rezultate. Ipak, za sada treba da naučimo kako živeti sa rizicima koje koronavirus donosi", rekao je Černišenko.

U Rusiji je koronavirusom zaraženo više od 420.000 ljudi. Više inficiranih je registrovano samo u Sjedinjenim Američkim Državama i Brazilu. Do sada je preminulo nešto više od 5.000 ljudi.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">