Švedski epidemiolog: Labave mere daju rezultate

Neobičan pristup Švedske borbi protiv koronavirusa počinje da daje rezultate, tvrdi glavni epidemiolog u toj zemlji Anders Tegnel.

Poslednji podaci o stopi obolevanja i smrtnosti govore o tome da situacija počinje da se stabilizuje, smatra švedski epidemiolog Tegnel.

Tegnel, koji je osmislio relativno labave mere protiv koronavirusa, kaže za švedsku agenciju TT da se ta zemlja nalazi u periodu neke vrste zaravnjenja krivulje.

Švedska nije zatvorila škole, teretane, kafiće, barove i restorane tokom širenja pandemije. 

Umesto toga, vlada je pozvala građane da se ponašaju odgovorno i prate uputstva za socijalno distanciranje.

Nije jasno koja je strategija najbolja 

Blumberg navodi da je širenje kovida 19 širom sveta izazvalo različite reakcije u državama.

Agencija ukazuje na to da nije jasno koja se strategija pokazala kao najefikasnija, pa se čak i u Švedskoj upozorava na to da je prerano da se izvlače zaključci.

Imajući u vidu ogromnu ekonomsku štetu širom sveta, izazvanu strogim zabranama kretanja, švedski pristup je, međutim, privukao veliku pažnju u drugim državama.

Deo švedske strategije oslanja se na pristup jednog od najboljih zdravstvenih sistema u svetu.

Švedska se ni u jednoj fazi nije suočila sa nedostatkom medicinske opreme ili bolničkih kapaciteta, a šatori postavljeni kao ustanove za hitnu pomoć širom zemlje ostali su uglavnom prazni.

Šveđani smatraju, na osnovu raznih modela praćenja, da imaju sve više imunih osoba i da to ima uticaj na širenje virusa, čime bi stekli kolektivni imunitet do juna, ali ističu da će stanje na terenu pokazati pravu sliku.

U Švedskoj je danas zabeleženo 40 novih smrtnih slučajeva, što je ukupan broj preminulih povećalo na 1.580.  

To je znatno više nego u ostatku Skandinavije, ali znatno manje nego u Italiji, Španiji i Velikoj Britaniji.

U Švedskoj je do sada zaraženo 14.777 ljudi.