Čitaj mi!

Više od 4.000 novozaraženih, preminulo 8 pacijenata

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 4.249 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od 13.636 testiranih uzoraka. Od posledica kovida preminulo je osam osoba. Na bolničkom lečenju nalazi se 402 pacijenta, od kojih je 19 na respiratorima.

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 2.072.089 osoba, a zabeležena su 16.193 ‬ smrtna slučaja, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs

Epidemijski brojevi iz dana u dan upozoravaju u našoj zemlji. Virus se ubrzano širi zbog novih podvarijanti omikrona BA.4 i BA.5 koje se lakše prenose, te jedan zaraženi može da inficira i do 20 ljudi.

Povećava se i broj pacijenata na respiratoru, na bolničkom lečenju, a svakodnevno i broj pozitivnih na koronavirus.

Ponovo su pune kovid ambulante, a u pojedinim se beleži čak četiri puta veći broj pregleda u odnosu na raniji period, a radno vreme produženo im je do 20 sati.

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" preporučuje građanima koji nisu vakcinisani da to sada učine, a oni koji su se vakcinisali sa dve doze treba da prime buster doze i to prvu buster dozu najmanje tri meseca od poslednje vakcinacije. 

Svim osobama koje imaju simptome infekcije, posebno simptome infekcije disajnih organa (nos, grlo, pluća), savetuje se da se izoluju u kućnim uslovima i da se jave lekaru u kovid ambulantu. 

Doktorka kovid ambulante DZ "Savski venac" Tijana Blagojević kaže da u toj ambulanti broj dnevnih pregleda prelazi 160, te apeluje na građane da se jave čim primete prve simptome koronavirusa.