Čitaj mi!

Raste broj pregleda u kovid ambulantama, klinička slika poput one u januaru

U Srbiji je povećan broj pregleda u kovid ambulantama, a u pojedinim se beleži čak četiri puta veći broj pregleda u odnosu na raniji period.

Koordinatorka kovid ambulante Senjak Tijana Blagojević rekla je za Tanjug da je juče broj pregleda kod njih premašio 160, što je znatno veći broj u odnosu na pre mesec dana, kada ih je bilo između 30 i 40.

"I danas, nažalost, očekujemo tu brojku. Kako nam trend pokazuje, u odnosu na prošlu nedelju, iz dana u dan se povećava broj zaraženih, pa očekujemo i mi veći broj pregleda", rekla je dr Blagojević.

Ona je ukazala da se u kovid ambulantama pojavljuju uglavnom oni koji su se vratili sa godišnjih odmora, kao i da se veliki broj građana javlja na pregled posle letovanja u Grčkoj.

"Nešto je veći broj ljudi koji dolaze, a koji su ranije imali kovid, nešto ozbiljniju kliničku sliku, ili koji nisu vakcinisani. Ima i vakcinisanih, ali su blaže kliničke slike kod onih koji su primili tri ili četiri doze", rekla je Blagojevićeva.

Klinička slika slična onoj iz januara 

Kaže i da je klinička slika sada slična onoj iz januara i februara, kada se pojavio omikrom soj, pa su glavni simptomi povišena temperatura, glavobolja, bol i u grlu, kašalj.

"U poslednje vreme nas brine nešto manji broj slučajeva, kod kojih je temperatura visoka, prelazi 39 stepeni i traje par dana i uz analgetike, lekove za snižavanje temperature, čak i uz antibiotsku terapiju", ukazala je Blagojević.

Kada je reč o terapiji, navela je da se za kovid uglavnom koriste antivirusni lekovi, pa u toj kovid ambulanti prepisuju favipiravir, molnupiravir, paklovid, koji su se pokazali dobri u prvih pet dana bolesti, a ukoliko se kasnije stanje zakomplikuje, nekom bakterijskom infekcijom, uključuju se i antibiotici.

Inače, zbog većeg broja pregleda i zaraženih korona virusom, od juče je radno vreme kovid ambulanti ponovo od sedam do 20 sati.

Takođe, ambulante u Beogradu, u ulicama Cara Dušana 178 u Zemunu i u Knez Danilovoj 16 na Paliluli, radiće 24 sata, svakog dana.

U Srbiji je juče potvrđen 3.291 novi slučaj korona virusa, od 11.895 testiranih.