Čitaj mi!

EU produžila upotrebu kovid certifikata do juna 2023. godine

Savet EU danas je dao zeleno svetlo za produžetak upotrebe digitalnih kovid certifikata do 30. juna 2023. godine. Iako u većini zemalja članica certifikat trenutno nije obavezan za slobodno putovanje, sve veći broj zaraženih i hospitalizovanih zbog koronavirusa mogao bi u narednom periodu da vrati njihovu upotrebu širom Evrope.

Produženje uredbe obezbediće da putnici iz EU, kao i oni iz trećih zemalja koji su povezani sa sistemom, među kojima je i Srbija, mogu da nastave da koriste EU digitalni certifikat za putovanja unutar Unije u državama članicama u kojima su te potvrde i dalje potrebne.

U saopštenju, Savet EU navodi da je digitalni kovid certifikat imao važnu ulogu u omogućavanju slobodnog kretanja ljudi tokom pandemije, kao i da propis može biti ranije ukinut ukoliko to dozvoli zdravstvena situacija.

Iako u većini zemalja članica digitalni kovid certifikat trenutno nije obavezan za slobodno putovanje, sve veći broj zaraženih i hospitalizovanih zbog koronavirusa mogao bi u narednom periodu da vrati upotrebu certifikata širom Evrope.